Pazarske mantije proglašene najboljim slanim pecivom na svetu
Pazarske mantije zauzele prvo mesto na listi TasteAtlas-a, potvrđujući bogatu tradiciju i autentičnost srpske kuhinje

Prestižni gastronomski vodič TasteAtlas, poznat po ocenjivanju tradicionalnih specijaliteta širom sveta, proglasio je pazarske mantije najboljim slanim pecivom na planeti, sa visokom ocenom 4,7 od 5.
Ovaj specijalitet iz srca Sandžaka pravi se od tankog testa punjenog sitno seckanim mesom, koje se pažljivo oblikuje u male zalogaje i peče do hrskave zlatne kore. Najčešće se služe uz jogurt ili kiselo mleko, čime se ističe njihov bogat ukus. Mantije nisu samo jelo – one predstavljaju deo identiteta i tradicije Novog Pazara, simbol gostoprimstva i nezaobilazan doživljaj za svakog putnika.
Srpska kuhinja – spoj kultura i ukusa
Raznovrsnost srpske gastronomije rezultat je dugih istorijskih uticaja Balkana, Osmanskog carstva, Austrougarske i Mediterana. Upravo ta mešavina kultura oblikovala je jedinstvene recepte i tehnike pripreme. Osnovu tradicionalne kuhinje čine meso, povrće, sirevi i razna testa, dok se metodama poput sporog kuvanja, pečenja ili dimljenja postiže karakteristična punoća ukusa.
Hrana kao deo običaja i svečanosti
U Srbiji hrana ima posebno mesto u obeležavanju praznika i porodičnih okupljanja. Na trpezama tokom slava, Božića, Uskrsa ili Bajrama uvek se nalaze jela koja se prenose generacijama, čuvajući duh zajedništva. Kulinarski običaji deo su nematerijalnog nasleđa, a svaka svečana prilika donosi specifične specijalitete koji simbolizuju bogatstvo tradicije i verovanja.
Više zanimljivih recepata možete pronaći u rubrici Gastro kutak.
Gostoprimstvo kroz zalogaj
Ono što srpsku kuhinju čini jedinstvenom nije samo raznovrsnost ukusa, već i toplina kojom se dočekuju gosti. U mnogim krajevima Srbije i dalje važi nepisano pravilo da trpeza mora biti bogata i raznovrsna, kako bi svaki posetilac osetio duh domaće atmosfere i srdačnosti. Mantije, kao jedan od najprepoznatljivijih specijaliteta, savršeno oslikavaju upravo taj spoj ukusa, tradicije i gostoprimstva.