Gastro kutak

Nedelja turske kuhinje 2025. u znaku kulinarske tradicije

Sedmica posvećena bogatstvu ukusa i gostoprimstvu Anadolije

Od 21. do 27. maja, širom sveta i Turske biće obeležena Nedelja turske kuhinje – godišnji događaj koji na jedinstven način slavi gastronomsko nasleđe ove zemlje. Ovogodišnje, četvrto izdanje manifestacije posvećeno je klasičnim jelima. To su jela koja su vekovima prisutna na turskim trpezama, čuvajući autentičnost, zdrav pristup ishrani i poštovanje prema domaćinskim vrednostima.

Nedelja u znaku Turske

Pod pokroviteljstvom turskih institucija i diplomatskih predstavništava, Nedelja turske kuhinje predstavlja priliku da se tradicionalna jela i metode pripreme približe široj publici. Promovišući održivost, lokalne sastojke i kulturnu raznolikost, ova manifestacija svake godine donosi novu tematsku celinu. A 2025. stavlja fokus na klasike koji odolevaju vremenu.

Turska, hrana, gastronomija, nedelja kuhinje, Istanbul, Gastro kutak, specijalitet, trpeza, jelo, maj, Evropa, 2025, Turkey, food, cuisine, gastronomy, may, week, Turkish dish, gastro corner, travel, tourism

Zahvaljujući tradicionalnim receptima i jednostavnim, turska jela postaju most između prošlosti i sadašnjosti, između domaće kuhinje i savremenih zahteva za zdravijom ishranom. Klasična jela koja će dominirati ovogodišnjim menijem predstavljaju suštinu turske gostoljubivosti i zajedništva, često okupljajući porodice i prijatelje oko bogato postavljenih stolova.

Više zanimljivosti iz sveta kulinarstva možete pronaći ovde.

Jela sa dušom: Od supa do deserta

Meni Nedelje turske kuhinje 2025. godine obuhvata prepoznatljive specijalitete koji su generacijama prisutni u svakodnevici turskih domaćinstava. Među njima su neizostavne tople supe kao što su sočivo i tarhana. Zatim imambajildi – patlidžan sa punjenjem od luka i paradajza, te čuvene manti – turske knedle koje osvajaju raznolikošću ukusa.

Turska, hrana, gastronomija, nedelja kuhinje, Istanbul, Gastro kutak, specijalitet, trpeza, jelo, maj, Evropa, 2025, Turkey, food, cuisine, gastronomy, may, week, Turkish dish, gastro corner, travel, tourism

Na trpezi će se naći i karnijarik (punjeni patlidžan sa mesom), razne verzije bureka, domaći pasulj u paradajz sosu (kuru fasulje), dolme – povrće punjeno pirinčem ili mesom, kao i osvežavajuće salate i prilozi kao što su čoban salata i jogurt sa začinima. Slatki kraj rezervisan je za poslastice poput kazandibija, baklave i jedinstvenog tavukgogsua – mlečnog deserta sa pilećim mesom, specifičnog ukusa i teksture.

Regionalna šarolikost na tanjiru

Turska je zemlja izuzetne kulinarske raznolikosti, a tokom Nedelje turske kuhinje biće predstavljeni i specijaliteti iz svih 81 provincije. Razlike u klimi, geografiji i istoriji dale su oblik brojnim varijacijama istih jela. Pa tako maslinovo ulje dominira egejskim specijalitetima, dok jugoistočne regije koriste bogate začine i meso u izdašnim kombinacijama.

Turska, hrana, gastronomija, nedelja kuhinje, Istanbul, Gastro kutak, specijalitet, trpeza, jelo, maj, Evropa, 2025, Turkey, food, cuisine, gastronomy, may, week, Turkish dish, gastro corner, travel, tourism

Crnomorska kuhinja nudi obilje ribljih jela, dok centralna Anadolija donosi obilje hlebova, pita i testenina. Ove regionalne interpretacije klasičnih recepata predstavljaju kulinarski atlas koji ne samo da očarava nepca. Naprotiv, već i otkriva priče o svakodnevnom životu, lokalnim običajima i prenošenju znanja kroz generacije.

Povratak osnovama – uz poštovanje prirode i tradicije

Održiva gastronomija i poštovanje prema prirodi čine suštinu ovogodišnje teme. Klasična turska jela nisu samo ukusna, već i utemeljena na logici korišćenja sezonskih, lokalnih namirnica, minimalnog otpada i pažljivog odnosa prema hrani. Upravo kroz ovakav pristup, Turska poziva svet da uspori tempo, vrati se korenima i uživa u vrednostima koje kuhinja može da nosi.

Turska, hrana, gastronomija, nedelja kuhinje, Istanbul, Gastro kutak, specijalitet, trpeza, jelo, maj, Evropa, 2025, Turkey, food, cuisine, gastronomy, may, week, Turkish dish, gastro corner, travel, tourism

Poziv na istraživanje i lično kulinarsko putovanje

Nedelja turske kuhinje nije samo pasivno uživanje u gotovim jelima. Nego i prilika da posetioci, domaći i strani, sami zakorače u svet anadolijskih ukusa. Bilo da se radi o poseti tematskim događajima, kuvanju kod kuće uz tradicionalne recepte ili učenju o kulturološkom značaju pojedinih jela, ova manifestacija inspiriše i edukuje istovremeno.

Za sve ljubitelje dobre hrane, 21–27. maj nudi jedinstvenu šansu da se upoznaju sa suštinom turskog kulinarskog identiteta. I to kroz jela koja nisu samo ukusna, već i duboko ukorenjena u istoriju, emocije i zajedničko pamćenje jednog naroda.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, budite uvek u toku sa najnovijim vestima iz sveta turizma.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button