Gastro kutak

Sremušijada na Grzi održaće se krajem marta

Manifestacija koja slavi divlji beli luk i njegovu lekovitu moć

Krajem marta, padine Južnog Kučaja, tačnije Grza, ponovo će postati domaćin jedne od najprepoznatljivijih manifestacija u ovom delu Srbije – Sremušijadi. Ova manifestacija, koja je svake godine sve više prepoznatljiva, okuplja ljubitelje prirode, planinarenja i zdravog života, a sve to zahvaljujući inicijativi Planinarskog kluba Javorak iz Paraćina.

Prva Sremušijada i nastanak manifestacije

Prvi put Sremušijada je organizovana 2019. godine, kada je Nebojša Milenković, član Planinarskog kluba Javorak, došao na ideju da okupljanje ljubitelja prirode u tom delu Srbije postane tradicionalno. Inspiraciju je dobio tokom boravka na Grzi, kada je uočio da padine Južnog Kučaja preplavljuje sremuš, biljka koja je u narodu poznata kao divlji beli luk.

Sremuš, divlji beli luk, lekovito bilje, manifestacija, mart, Sremušijada, Grza, Južni Kučaji, 2025, herb, healty, onion, food, manifestation, event, Serbia, Srbija, gastro kutak, dešavanja, događaj, Balkan travel
Photo credit: OPSD ,,Dragan Radosavljević“

Ubrzo je ovaj plan postao stvarnost, a manifestacija je od tada postala simbol i prepoznatljiv događaj za sve ljubitelje prirode, planinarenja i zdravog života. Članovi Javorka svake godine s radošću dočekuju posetioce i učesnike iz svih krajeva Srbije, a Sremušijada je postala prava prilika za promociju zdravih životnih navika i očuvanje prirodnog nasleđa.

Više o srpskoj kuhinji možete pročitati u našoj rubrici Gastro kutak.

Sremuš: Lekovita biljka sa mnogim zdravstvenim prednostima

Sremuš je biljka koja je poznata po svojim lekovitim svojstvima i širokoj primeni u narodnoj medicini. Njegovi listovi, koji podsećaju na izgled lista narcis, često se koriste za pripremu raznih jela, ali i kao prirodni lek. Biljka je bogata vitaminima, posebno vitaminom C, kao i raznim mineralima, što je čini izuzetno korisnom za ljudski organizam.

Sremuš, divlji beli luk, lekovito bilje, manifestacija, mart, Sremušijada, Grza, Južni Kučaji, 2025, herb, healty, onion, food, manifestation, event, Serbia, Srbija, gastro kutak, dešavanja, događaj, Balkan travel

Zeleni listovi sremuša često se beru od marta do maja, kada je biljka u punom cvatu. Poznata je po tome što reguliše krvni pritisak, pomaže kod upala i infekcija, a može biti korisna i kod problema sa želucem, kao što su gastritis i čir. Zbog svojih lekovitih svojstava, često se koristi i kao prirodni antibiotik.

Sremušijada – manifestacija koja slavi prirodu i zdravlje

Sremušijada nije samo prilika za uživanje u prirodi. To je i način da se svi posetioci podsete na važnost očuvanja biljaka poput sremuša, koje su bogate hranljivim i lekovitim sastojcima. Ovaj događaj nudi priliku za planinarenje, uživanje u svežem planinskom vazduhu, ali i za edukaciju o lekovitim biljkama i njihovoj primeni.

Svake godine, Sremušijada okuplja sve više posetilaca, od onih koji dolaze zbog zdravih kulinarskih specijaliteta, do onih koji žele da se upoznaju sa prirodnim lepotama ovog kraja. Bilo da ste ljubitelj prirode, planinarenja ili jednostavno želite da naučite nešto novo o lekovitim biljkama, Sremušijada je događaj koji ne treba propustiti.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, budite uvek u toku sa najnovijim vestima iz sveta turizma.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledajte i ...
Close
Back to top button