Janija: stari pastirski specijalitet
Jelo sačuvano od zaborava zahvaljujući „Janijadi“
Svake godine u avgustu, u selu Lukovo, održava se „Janijada“, tradicionalna manifestacija koja pruža savršenu priliku za sve ljubitelje hrane da uživaju u janiji i otkriju lepote svrljiškog kraja. Pored toga, zahvaljujući „Janijadi“ koja nudi i bogat muzički program i kulturne sadržaje, ovo staro pastirsko jelo sačuvano je od zaborava.
Janija je pastirsko jelo nastalo u planinskim krajevima Istočne i Zapadne Srbije. Priprema se od mladog jagnjećeg i ovčijeg mesa, a poznato je po svojoj jednostavnoj ali bogatoj aromi.
Ako želite i vi da sami pripremite janiju, u nastavku vam ostavljamo recept.
Sastojci:
- kilogram ovčetine
- 2 kašike maslaca ili domaće masti
- 2 praziluka
- 3 čena belog luka
- 2 suve paprike
- lovorov list
- kašika tucane paprike
- 2 dl vode
- začin po želji (so i biber)
Priprema:
Iseckajte ovčetinu na kockice, a zatim je dodajte da se dinsta na prethodno otopljenu mast. Zatim dodajte praziluk koji ste takođe prethodno iseckali i dinstajte 15 minuta na tihoj vatri. Dodajte vodu u jelo, papriku, lovorov list i to kuvajte dva sata na tihoj vatri. Kada jelo bude gotovo, oko desetak minuta pred kraj, dodajte beli luk, tucanu papriku, so, biber i još neki začin po vašem ukusu. Možete ga poslužiti sa salatom ili kiselim mlekom, u zavisnosti od toga šta volite.