Некатегоризовано

Janija: stari pastirski specijalitet

Jelo sačuvano od zaborava zahvaljujući „Janijadi“

Svake godine u avgustu, u selu Lukovo, održava se „Janijada“, tradicionalna manifestacija koja pruža savršenu priliku za sve ljubitelje hrane da uživaju u janiji i otkriju lepote svrljiškog kraja. Pored toga, zahvaljujući „Janijadi“ koja nudi i bogat muzički program i kulturne sadržaje, ovo staro pastirsko jelo sačuvano je od zaborava.

Janija je pastirsko jelo nastalo u planinskim krajevima Istočne i Zapadne Srbije. Priprema se od mladog jagnjećeg i ovčijeg mesa, a poznato je po svojoj jednostavnoj ali bogatoj aromi.

Ako želite i vi da sami pripremite janiju, u nastavku vam ostavljamo recept.

Sastojci:

  • kilogram ovčetine
  • 2 kašike maslaca ili domaće masti
  • 2 praziluka
  • 3 čena belog luka
  • 2 suve paprike
  • lovorov list
  • kašika tucane paprike
  • 2 dl vode
  • začin po želji (so i biber)

Priprema:

Iseckajte ovčetinu na kockice, a zatim je dodajte da se dinsta na prethodno otopljenu mast. Zatim dodajte praziluk koji ste takođe prethodno iseckali i dinstajte 15 minuta na tihoj vatri. Dodajte vodu u jelo, papriku, lovorov list i to kuvajte dva sata na tihoj vatri. Kada jelo bude gotovo, oko desetak minuta pred kraj, dodajte beli luk, tucanu papriku, so, biber i još neki začin po vašem ukusu. Možete ga poslužiti sa salatom ili kiselim mlekom, u zavisnosti od toga šta volite.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button