Turska

DESET ZANIMLJIVOSTI O TURSKOJ

Turska je godinama najpopularnija turistička destinacija, za sve one koji su je posetili, ali  i one koji to planiraju u budućnosti, u nastavku se nalazi nekoliko zanimljivosti o ovoj državi.

  1. Iako su lale prva asocijacija kada se spomene Holandija, njih je zapravo Turska predstavila svetu. Lale su simbol ove zemlje.
  2. Na popisu svetske baštine UNESCO izdvojeno je čak 13 mesta u Turskoj, a dva od sedam čuda antičkog sveta potiču upravo sa ovih prostora – Artemidin hram u Efesu i Mauzolej u Halikarnasu.
  3. Planove za izgradnju čuvenog mosta na Bosforu, izradio je davne 1503. godine čuveni Leonardo da Vinči, ali oni nisu tada bili realizovani.
  4. Istanbul je jedini grad na svetu koji se nalazi na dva kontinetna- Evropi i Aziji i zbog toga se često može čuti da bi on bio glavni grad sveta, ukoliko bi postojala samo jedna država.
  5. Čuvena rečenica „Veni, vidi, vici“ izgovorena je baš u Turskoj, nakon pobede Gaja Julija Cezara.
  6. U turskoj se nalazi preko 80.000 džamija.
  7. Jedan od popularnih mitova je da Turci najviše piju kafu. Oni zapravo najviše piju tradicionalni, turski čaj, poslužen u prepoznatljivim šoljicama, a najsličniji je crnom čaju.
  8. Mnogi pravoslavni sveci rođeni su u ovoj zemlji. Sveti Nikola u gradu Potara, a Sveti Đorđe u Kapadokiji.
  9. Istanbulske distrikte „Karakoy“ i „Beyoglu“ povezuje najstariji metro u Evropi, a drugi u svetu, posle Londonskog metroa.
  10. Britanska književnica Agata Kristi bila je jedna od putnika u poznatom vozu Orijent Ekspres, koji je saobraćao na liniji Pariz – Istanbul,gde se nalazi i poslednja stanica Sirkeci.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledajte i ...
Close
Back to top button