Gastro kutakZanimljivosti

10 lokalnih jela – 10 fudbalskih gradova

Gastronomski užitak Evropskog prvenstva u fudbalu

U toku je Evropsko prvenstvo u Nemačkoj koje će trajati do 14. jula. Ako ste i vi ljubitelj fudbala koji, krstareći kroz deset nemačkih gradova, verno prati svoj nacionalni tim upoznajemo vas sa lokalnim specijalitetima koji će zasigurno okrepiti vaš navijački duh.

Berlin – Currywurst
Jedne septembarske noći, davne 1949. godine, vlasnica kioska sa brzom hranom – Herta Hojver – pomešala je kari, paradajz pastu i vorčester sos te je to, kao svaka prava Nemica, servirala sa kobasicom. Možemo reći da se ovo jelo smatra simbolom berlinske kulture. Svinjska kobasica se kuva i prži, seče na komade i preliva osobenim kečapom sa ukusom karija. Služi se sa zemičkom ili pomfritom sa strane.

Dortmund – Pfefferopotthast
Goveđi gulaš sa mnoštvo luka i bibera, koji kao prilog obično ima hleb ili krompir prepoznatljiv je specijalitet Dortmunda. Sigurno se pitate kako jesti gulaš usred letnjih vrelina. Međutim, to je vrlo popularno jelo tokom „nemačkih leta” što, kada je u pitanju Dortmund, znači da temperatura obično ne prelazi 23 stepena.

Hamburg – Labskaus
Kroz istoriju je Hamburg bio poznat kao lučki grad. Imajući to na umu, sasvim je opravdano što se u moru jela izdvojio baš labskaus – bogata kombinacija usoljene haringe, prženih jaja, krompira, cvekle i kukuruza. Nekada davno, u 16. veku, lokalni moreplovci spojili su namirnice koje su im gotovo uvek bile dostupne i stvorili jelo koje se danas pravi i služi u vrhunskim nemačkim restoranima.

Frankfurt – Grüne Soße
Grad zelenog sosa idealan je letnji obrok koji se pravi od pavlake i sedam različitih začinskih biljaka među kojima su vlašac, dragoljub i kiseljak. Često se služi sa krompirom ili kuvanim jajima. Postoji i jedna urbana legenda po kojoj je zeleni sos bio omiljeno jelo Johana Volfganga fon Getea, ali to nikada nije utvrđeno. Poznato je da lokalci vole da povezuju svoje specijalitete sa čuvenim piscem koji je rođen u Frankfurtu.

Minhen – Schweinshaxe
Specijalitet bez kojeg se ne može zamisliti grad Minhen. Prava poslastica u vidu pečene kolenice sa mekim mesom što se sporo kuva do savršenstva i hrskavom, sočnom kožom koja idealno ide uz kriglu podjednako dobrog i čuvenog bavarskog piva.

Lajpcig – Eierschecke
Sa Lajpcigom je došao na red i dezert. U pitanju je čuveni lajpciški kolač sa srednjim slojem od sira koji je prekriven kremom od vanile. Tajna njegove bogate teksture krije se u glazuri od brašna, šećera, jaja i pavlake. Mogli bismo čak reći da je ovaj kolač pravi pokazatelj saksonske strasti prema kremastim poslasticama.

Štutgart – Maultaschen
Ako se tokom fudbalskog hodočašća zateknete u Štutgartu, tamo vas čekaju štutgartske džepne paste, poznate još kao i švapski ravioli. To je zapravo vrsta knedli punjenih dimljenim i mlevenim mesom, spanaćem, lukom i raznovrsnim začinima. Prema lokalnom mitu, ovo jelo su stvorili monasi koji su želeli krišom da jedu meso u vreme posta kada to nije bilo dozvoljeno.

Keln – Rheinischer Sauerbraten
Kada kažemo Keln, mislimo na sauerbraten. Jelo se prvobitno spremalo od konjskog mesa, ali sada se uglavnom pravi od govedine. Karakterističan je jedinstven i bogati ukus koji se dobija mariniranjem mesa u vinu. Obično se servira na slatkom sosu koji je mešavina sirupa od šećerne repe ili sosa od jabuke.

Dizeldorf – Senfrostbraten
Dizeldorf, koji je stekao reputaciju grada senfa, očekivano nudi kao glavni specijalitet upravo pečenje sa senfom. Senfrostbraten predstavlja fini ramstek pripremljen sa specijalnom koricom od senfa.

Gelzenkirhen – Himmel und Erde
Himmel und Erde, odnosno nebo i zemlja, je tradicionalno jelo iz industrijskog rurskog regiona Nemačke. Priprema se sa sosom od jabuka, koje predstavljaju nebo i pire krompira, koji predstavlja zemlju, uz obilnu količinu prženog luka i pudinga.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button