Gastro kutak

Biftekia: mediteranski klasik

Autentičan ukus grčke kuhinje na vašem tanjiru

Biftekia je jedno od onih jela koje odmah priziva slike letnjeg ručka u hladu masline, u malim tavernama duž grčkih obala. Iako svojim izgledom mogu podsećati na burgere ili pljeskavice na koje smo navikli, biftekia su mnogo više od toga – to su ukusi tradicije, domaće kuhinje i mediteranskog načina života.

Ova grčka verzija burgera pravi se od mlevenog mesa. Najčešće se kombinuje svinjetina i govedina, obogaćene začinima, biljem i dodatkom hleba natopljenog u mleku, koji daje jelu posebnu sočnost i mekoću. Ono što ih čini posebnim jeste upotreba svežih sastojaka, jednostavnost pripreme i jedinstveni balans začina.

Tajna ukusa – kombinacija sastojaka

Osnova biftekia je pažljivo birano mleveno meso – svinjsko i juneće, najbolje od plećke i vrata, koje garantuje bogat i pun ukus. Tome se dodaje proprženi crveni luk, koji prethodno omekša na maslinovom ulju do zlatne boje. Zatim se pažljivo hladi pre nego što se umeša u smesu.

Natopljen i dobro isceđen hleb daje strukturu, dok jaja, rendani paradajz i grčki origano unose dodatnu sočnost i mirise karakteristične za mediteransku kuhinju. Ruzmarin se koristi za intenzivniju aromu. Oni koji ga ne preferiraju mogu ga zameniti medom, što jelu dodaje blagu slatkastu notu. Sve se dodatno začinjava biberom i solju po ukusu, a svež peršun zaokružuje kompoziciju ukusa.

Biftekia, meso, pljeskavica, burger, Grčka, Mediteran, hrana, gastronomija, Gastro kutak, Balkan travel, 2025, food, Greece, burgers, meat, gastronomy, destination, turism, Gastro corner, recipe, recept
Photo credit: The scran line

Više zanimljivih jela možete pronaći ovde.

Kako se pripremaju?

Nakon što se svi sastojci sjedine u homogenu masu, važno je ostaviti smesu da odstoji u frižideru nekoliko sati. To omogućava da se ukusi prožmu i da se pljeskavice lakše oblikuju. Po izlasku iz frižidera, oblikuju se biftekia po željenoj veličini i peku na roštilju, tiganju ili u rerni.

Prilikom serviranja, obavezno ih je preliti sokom od limuna koji osvežava i pojačava ukuse, a kao prilog najčešće dolaze pirinač, pečeni krompiri ili tzatziki sos, uz obaveznu porciju sveže salate.

Biftekia, meso, pljeskavica, burger, Grčka, Mediteran, hrana, gastronomija, Gastro kutak, Balkan travel, 2025, food, Greece, burgers, meat, gastronomy, destination, turism, Gastro corner, recipe, recept
Photo credit: Diane Kochilas

Više od jela – simbol grčke trpeze

Biftekia je nezaobilazan deo svakodnevice u Grčkoj. Priprema se za porodične obroke, letnje roštilje i kao omiljeno jelo dece zbog svoje nežne teksture i poznatih ukusa. Nisu rezervisani samo za restorane; vrlo su jednostavni za pripremu kod kuće i ne zahtevaju kulinarsko umeće profesionalaca.

U njima je sadržano ono što Grci najbolje znaju – kako da spoje jednostavne sastojke u jelo koje budi emocije, podseća na toplinu doma i donosi miris mora na tanjir. Biftekia nisu samo obrok, već i gastronomski doživljaj koji nas vodi direktno do srca Mediterana.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, budite uvek u toku sa najnovijim vestima iz sveta turizma.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button