TURSKE POSLASTICE KOJIMA NIKO NE MOŽE DA ODOLI
Turska jela su ukusna i raskošna. Specijaliteti su bogati i predstavljaju mešavinu kuhinja susednih zemalja: zapadna Evropa, Bliskog istoka, centralne Azije, Mediterana i Balkana.
Dolme
Povrće punjeno smesom izuzetno začinjenog pirinča ili jednostavno mesom služi se toplo kao glavno jelo, a uz njega se servira jogurt sa belim lukom ili origanom. Vegetarijanci ga obožavaju, jer se za njih prži na maslinovom ulju.
Mantije
Testo filovano začinjenim mesom sprema se na pari. Postoje različiti oblici, veličine i načini servisiranja. Kayseri mantisi – najbolje mantije u Turskoj, prelivaju se lukom, jogurtom ili začinima.
Doner kebab
Apsolutni hit turske kuhinje je, zapravo, nacionalni fast food. Dugački metalni štapić, na kom su nanizani listovi marinirane jagnjetine, okreće se na grilu – baš kao i grčki giros. Meso se seče na tanke komadiće i pakuje se u lepinju, a od dodataka na raspolaganju su vam čili, paradajz i kiseli krastavčići.
Burek
Zaštitni znak turske kuhinje neki služe kao glavno jelo, drugima je odlična užina. Postoji čak deset vrsti bureka sa različitim nadevima – od mesa, spanaća, krompira i sira. Ovaj izuzetno hranljivi spoj služi se uz jogurt.
Rahat lokum
Postoje različite vrste ovog slatkog specijaliteta: kokos, bademi, orasi, čokolada, pistaći šafran.
Muhidin Hadži Bekir bio jei poslastičar sultana Abdula Hamida Prvog, koji je patio od lošeg kvaliteta zuba. Kad je po ko zna koji put polomio zub zbog tvrdih bombona, naredio je da se u Carskoj kuhinji smesta smisli meki slatkiš. Tako je nastao rahat lokum – prijatan zalogaj.
U smesu od vode sa šećerom, ružinom vodicom, želatinom i ekstraktom likera dodao je malo badema i orahe. Kad se ohladila iseckao je kockice i posuo ih prah šećerom.
Fotografije: pixabay.com