Rumunija

UPOZNAJTE BRAN – DVORAC PRINCA TAME

Rumunija je zemlja nepreglednih šuma, bajkovitih gradića, a Bukurešt – grad koji i dalje ima reputaciju “malog Pariza” istoka. Rumunija je do sada uspevala da izbegne masovni turizam, ali je pitanje samo vremena kada će turisti otkriti lepote ove zemlje.

Zamak Bran

Zamak Bran u Transilvaniji smešten je u okolini Brašova, velikog rumunskog grada u centralnom delu zemlje. Poznat je i kao “Drakulin zamak” – surovog vladara Vlada Cepeša, koji je poslužio kao inspiracija irskom piscu Bremu Stokeru za lik Drakule. Posetioci širom sveta dolaze u Transilvaniju sa željom da dožive jezive trenutke iz Stokerovog romana. Ture koje se organizuju predstavljaju pravu avanturu, kao i noćenje u samom zamku.

Ovo mistično zdanje okružuju sive planine i stara fasada, a sam položaj unosi jezu već nakon susreta sa gustom maglom. Takođe, on je dvadesetih godina prošlog veka bio rezidencija rumunske kraljevske porodice, a tada je u njemu, neko vreme živela i buduća jugoslovenska kraljica Marija Karađorđević.

Transilvanija je centar za sve ljubitelje lika i dela grofa Drakule i postala je prava turistička destinacija koja svake goddine privlači ogroman broj turista.

Fotografije: pixabay.com

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledajte i ...
Close
Back to top button