Gastro kutakGrčkaReceptiTurska

TURSKI SPECIJALITET NA GRČKI NAČIN: JESTE LI ZA PITU SA SIROM?

Kadaif je jedan od najlepših slatkih turskih specijaliteta. Ipak, Grci ne bi Grci da i ovde nisu ,,lupili“ kontru Turcima i napravili ga na svoj način. Stoga kada naručite kadaif u Grčkoj, nemojte se čuditi ako vam ga donesu sa sirom, odnosno u slanoj varijanti koja je podjednako ukusna. Evo i kako se priprema:

Potrebno vam je:

  • jedno pakovanje rezanaca za kadaif
  • 150 grama maslaca
  • 200 grama izrendanog kravljeg kačkavalja
  • 200 grama izredane gravijere (može i bilo koji drugi ovčji sir)
  • 200 grama fete
  • So
  • Biber
  • dve supene kašike brašna
  • dve supene kašike maslaca
  • jedna čaša mleka

Turski_kadaif_Grčka_Balkan_travel

Priprema: 

Prvo pripremitebešamel sos. U šerpi istopite maslac i ubacite brašno. Mešajte dok se sastojci ne sjedine. Dodajte mleko u manjim dozama i dobro mešajte sve.

Kada se smesa zgusne, sklonite je sa ringle, pa dodajte izrendane sireve. Promešajte i probajte da li je potrebno još soli. Ako jeste dodajte so i, svakako biber.Podmažite pleh i prekrijte njegovo dno rezancima. Blago ih zgnječite rukama da se bolje zalepe za dno.Izručite smesu od bešamel sosa i sireva, te je dobro rasporedite po čitavom plehu.Prekrijte smesu još jednim slojem rezanaca i opet malo pritisnite. Prelijte kadaif istopljenim maslacem.

Pecite u zagrejanoj rerni 45 minuta na 150 stepeni, a zatim podignite temperaturu na 180 još 15 minuta.

Servira se prohlađena i isečena kako vam odgovara.

Turski_kadaif_Grčka_Balkan_travel

Unesite meditaranske i osmanske note u vaš dom ovim specijalitetom – nećete se pokajati!

T.R.

Fotografije: wikimedia commons

 

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button