TURSKI SPECIJALITET NA GRČKI NAČIN: JESTE LI ZA PITU SA SIROM?
Kadaif je jedan od najlepših slatkih turskih specijaliteta. Ipak, Grci ne bi Grci da i ovde nisu ,,lupili“ kontru Turcima i napravili ga na svoj način. Stoga kada naručite kadaif u Grčkoj, nemojte se čuditi ako vam ga donesu sa sirom, odnosno u slanoj varijanti koja je podjednako ukusna. Evo i kako se priprema:
Potrebno vam je:
- jedno pakovanje rezanaca za kadaif
- 150 grama maslaca
- 200 grama izrendanog kravljeg kačkavalja
- 200 grama izredane gravijere (može i bilo koji drugi ovčji sir)
- 200 grama fete
- So
- Biber
- dve supene kašike brašna
- dve supene kašike maslaca
- jedna čaša mleka
Priprema:
Prvo pripremitebešamel sos. U šerpi istopite maslac i ubacite brašno. Mešajte dok se sastojci ne sjedine. Dodajte mleko u manjim dozama i dobro mešajte sve.
Kada se smesa zgusne, sklonite je sa ringle, pa dodajte izrendane sireve. Promešajte i probajte da li je potrebno još soli. Ako jeste dodajte so i, svakako biber.Podmažite pleh i prekrijte njegovo dno rezancima. Blago ih zgnječite rukama da se bolje zalepe za dno.Izručite smesu od bešamel sosa i sireva, te je dobro rasporedite po čitavom plehu.Prekrijte smesu još jednim slojem rezanaca i opet malo pritisnite. Prelijte kadaif istopljenim maslacem.
Pecite u zagrejanoj rerni 45 minuta na 150 stepeni, a zatim podignite temperaturu na 180 još 15 minuta.
Servira se prohlađena i isečena kako vam odgovara.
Unesite meditaranske i osmanske note u vaš dom ovim specijalitetom – nećete se pokajati!
T.R.
Fotografije: wikimedia commons