Gastro kutak

Ukusi Vojvodine – raskoš tradicije na tanjiru

Vojvodina je mesto gde se kultura jede kašikom, a tradicija zaliva vinom

Vojvodina je oduvek bila poznata kao gastronomska riznica Balkana – prostor gde se susreću ukusi različitih naroda, kultura i običaja. Upravo zbog te raznolikosti, vojvođanska kuhinja danas predstavlja jedinstven spoj tradicije, gostoprimstva i bogatstva ukusa.

Specijaliteti koji pričaju priču

Na vojvođanskoj trpezi naći ćete jela koja se pamte: sarma u vinovom listu, perkelt od divljači, pileći paprikaš sa domaćim rezancima, čuveni riblji paprikaš sa Dunava, gulaši i pečenja koja se dugo krčkaju i pripremaju s ljubavlju. Svako jelo ima svoj karakter i potiče iz običaja različitih zajednica koje vekovima žive zajedno na ovim prostorima.

Slatki kutak tradicije

Kada dođe vreme za desert, Vojvodina nudi pravu gozbu: štrudla s makom, salčići, lenja pita, medenjaci, kuglof i krofne punjene džemom od šljiva. U mnogim domaćinstvima recepti se čuvaju i prenose generacijama, a svaka baka ima svoj tajni sastojak.

Vina i rakije Fruške gore

Nezaobilazni deo gastronomskog užitka su vina sa Fruške gore – od tamnih frankovki i merloa do belih graševina i rajnskih rizlinga. Pored vina, gostima se rado nudi i čašica rakije – od kajsije, dunje ili šljive – koja se u Vojvodini smatra simbolom dobrodošlice.

Salaši – domaćinstva sa dušom

Poseban šarm vojvođanske gastronomije doživljava se na salašima. Tamo se, uz tradicionalnu hranu, tamburaše i domaću atmosferu, oseća prava toplina ravnice. Salaši nisu samo restorani – oni su čuvari tradicije i identiteta ovog kraja.
I kao što je neko rekao – Vojvodina je mesto gde se kultura jede kašikom, a tradicija zaliva vinom, zar ne?

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button