Top destinacije

Najbolje evropske destinacije za jesenja putovanja

Za mnoge je jesen idealno doba godine za opuštanje i putovanja. Popularne destinacije su tada manje gužve, cene su obično pristupačnije, a mnogi gradovi postaju posebno magični u ovo doba godine. To je vreme kada priroda poprima prelepe šarene boje, a gradovi postaju romantične pozadine za opuštene šetnje. Pa, ako se pitate gde da putujete ove jeseni, evo nekoliko sjajnih ideja sa kojima ne možete pogrešiti!

MINHEN: PRESTONICA PIVA I DOBRE ZABAVE NAROČITO Oživljava KRAJEM SEPTEMBRA

Kraj septembra rezervisan je za Oktoberfest, najveći festival piva na svetu, koji svake godine poseti nekoliko miliona ljudi. Tokom ovog uzbudljivog događaja popije se milioni litara piva i pojede nekoliko tona hrane, a grad bukvalno živi za dobru zabavu! Na Oktoberfestu možete uživati u raznim vrstama popularnog pića, probati tradicionalne bavarske delicije i učestvovati u raznim zabavnim aktivnostima. Jesen u Minhenu obično donosi prijatno vreme sa umerenim temperaturama i manje kiše, što stvara idealne uslove za šetnju i istraživanje poznatih atrakcija. Iz grada možete lako organizovati izlete do prelepih bavarskih zamkova, uključujući i čuveni zamak Nojšvanštajn.

PRAG: GRAD MOSTOVA, KATEDRALE I IMPOZIVNIH KULA

Prag je poznat po impresivnoj arhitekturi, a jesen mu daje dodatnu dozu glamura i lepote. Staze i parkovi su prekriveni raznobojnim lišćem, što stvara romantičnu i slikovitu pozadinu za šetnje. Iako je češka prestonica popularna destinacija tokom cele godine, jesenji meseci donose manje posetilaca u odnosu na letnju sezonu. Ovo omogućava uživanje u najpoznatijim atrakcijama grada, kao što su Karlov most i Praški zamak, bez dugih redova i gužve.

FIRENCA: JESEN JE IDEALNO VREME ZA OPUŠĆUJUĆE ŠETNJE UZ REKU ARNO I UPIRANJE UMETNOSTI

Letnji meseci u Firenci obično donose izuzetno visoke temperature, pa je jesen idealno vreme za šetnju gradom i istraživanje šarmantnih ulica. Svaki kutak u ovom istorijskom italijanskom dragulju je jedinstven i krije svoju autentičnu priču, zanimljivu zabavnu činjenicu, prelepu zgradu i umetnička dela kojima se možete diviti satima. Međutim, Firenca je verovatno najatraktivnija po svojoj umetnosti, sa milionima turista koji hrle na ulice ovog toskanskog grada svake godine da se dive čuvenim umetničkim delima koje su stvorili velikani kao što su Leonardo da Vinči, Mikelanđelo i Botičeli.

LISABON: ISTRAŽITE „NAJPOVOLJNIJI“ GRAD U EVROPI

Brojni muzeji, prelepe palate obložene prepoznatljivim keramičkim pločicama, romantične uličice, impresivni spomenici i crkve, odlična gastronomija… Ovaj portugalski grad na sedam brežuljaka osvaja posetioce tokom cele godine. Ali jedno se mora priznati – posebno je magično u jesen! U septembru i oktobru, temperature su idealne za istraživanje grada pešice. Gužve turista postaju podnošljive, a cene su prihvatljivije nego u špicu sezone. Nedavno je Britanska pošta sastavila listu najisplativijih evropskih destinacija, na kojoj je Lisabon zauzeo prvo mesto kao najjeftinija metropola za putovanje u Evropi.

AMSTERDAM JE KAO STVOREN ZA PEŠAČENJE ILI VOŽNJU BICIKLOM

Glavni grad Holandije je savršen za obilazak peške ili biciklom. Amsterdam je proglašen za jedan od najboljih gradova za život u Evropi, bezbedan je, ljudi su prijateljski raspoloženi, a sve najvažnije znamenitosti su blizu jedna drugoj. Otkrijte Amsterdamske kanale, posetite stari deo grada (Oude Zijde) gde se nalazi rodna kuća čuvenog baroknog slikara Rembranta… Tu je i muzej posvećen istoriji marihuane, a upravo u starom delu možete videti čuvenu „CrvenU četvrt”. Amsterdam je zaista grad muzeja, pa ne propustite da ih posetite – peške, naravno. Najpoznatiji je Rijksmuseum, zatim Muzej Van Gog, Kuća Ane Frank…

EDINBURG – ŠETNJA GRADOM DOBROG VISKIJA, DUŠE I KNJIŽEVNOSTI

Nije tajna da je jesen idealna za šetnje, a dobra vest je da je pešačka udaljenost između pet najvećih znamenitosti ovog grada manje od sat vremena normalnog, opuštenog hodanja, u kome ćete takođe morati da savladate poneka brda. Nacionalni muzej, Edinburški zamak, Nacionalna galerija, Palata Holirood House i Holirood Park – svi ovi Edinburški biseri se nalaze blizu jedan drugog i nećete provoditi mnogo vremena u šetnji – imaćete dovoljno vremena da uživate u neverovatnom pogledu na grada koji je poslužio kao kulisa za deo scena u serijalu filmova o Hariju Poteru.

ATINA JE POZNATA PO VRELIM LETIMA, PA JE OVAJ ISTORIJSKI VAŽAN GRAD IDEALAN ZA POSETU POČETKOM JESENI.

Sve najpoznatije znamenitosti Atine, kao što su Akropolj i Muzej Akropolja, Partenon, Agora i Nacionalne bašte, udaljene su jedna od druge samo nešto više od tri kilometra i lako se mogu posetiti u prijatnoj šetnji. Takođe posetite Panhelenski stadion, koji je bio domaćin prvih modernih Olimpijskih igara i jedini je na svetu napravljen u potpunosti od belog mermera. Upoznajte najstariji atinski kvart, Plako, koji ćete svakako obići peške, jer je saobraćaj automobilima zabranjen u većini ulica. Nakon što upijete bogato istorijsko nasleđe ovog grada, prepustite se čuvenim grčkim specijalitetima po kojima je ova zemlja poznata širom sveta.

 

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button