Grčka

Najlepša grčka ostrva za odmor u septembru

Septembar je jedan od najlepših meseci za odmor. Klima je prijatnija, a i manje je turista te su boravci na plaži i u šetnji daleko opušteniji. U mnoštvu prekrasnih ostrva Grčke, portal „travel.gr“ odabrao je njih pet zbog njihovih prelepih plaža i kulturno uzbudljivih gradova, odlične kuhinje i divne arhitekture, što ih sve čini posebno idiličnim u ovo doba godine.

Skijatos

Zeleni pejzaži, izvanredne plaže i šarmantni grad postaju još privlačniji kada se gužva smanji. Na koju god plažu da idete, zlatni pesak i bujno rastinje su svuda oko vas. A more? Pa, to je jasno. Od Mikrija do Megali Aselinosa, Ligarija do Agkistrosa, Mandrakija, i manjih i veličanstvenih Banana plaža, Troulosa, Vromolimnosa i čuvenih Kukunarija – okruženje nije ništa drugo do očaravajuće. Ali uverite se da ćete uskočiti na mali čamac do Lalarije, zapanjujuće lepe plaže ukrašene skoro belim šljunkom i azurnom vodom.

Do kraja dana na Skijatosu, tu je čisto zadovoljstvo lutanja njegovim uskim ulicama, povremeno odmaranja nogu i ispijanja kafe u Bourtziju, koji se nalazi levo od luke, i kakav pogled na more pruža. Ako želite, možete izabrati jednu od 25 obeleženih staza na ostrvu, uživajući u svežini njegovog zelenog pejzaža, prelazeći čudne potoke i zaustavljajući se u osamljenim kapelama.

Vredi pomenuti Skijatos haus iz 1910. godine, mali muzej folklora koji nudi intimni uvid u to kako su ostrvljani živeli u prošlom veku. Zatim je tu Muzej pomorske i kulturne tradicije Skijatosa, nekadašnja rezidencija Aleksandra Papadijamantisa, sada muzej koji prikazuje njegove lične stvari, i ruševine zamka na severu ostrva. Mada pazite, tamo je u toku renoviranje, pa je najbolje da proverite da li su radovi završeni i da li je otvoreno za posetioce. Skijatos je poznat i po vodenim sportovima, pa je to možda dobra prilika da se okušate u nečemu novom.

Skopelos

Ovo izduženo zeleno ostrvo zadržava svoju privlačnost čak i do septembra. Grad Skopelos, Agnontas, Panormos, Lutraki, Glosa, predstavljaju glavna naselja ostrva, od kojih se svako može pohvaliti svojim šarmom. Skopelosova arhitektura nudi eho Peliona, dotaknutog i neoklasičnim uticajima.

FOTO: Pixabay

Ipak, Skopelos je divna destinacija za ranu jesen. Njegove plaže su jednostavno izuzetne. Na zapadu, Hovolo paradira kristalno čistim vodama, dok je njegovo zaleđe ukrašeno belim stenama i borovima koji obavijaju celu padinu. Jednako privlačni su Ftelia i Neraki, a na plaži Ekatopentari, borovi kao da skoro urone svoje vrhove u vodu.

Na severu i istoku naći ćete plaže kao što su Angeletou i Pethameni, a tu je i Mari, poznat po svojim visokim liticama. Hlia Stefani ima svoje čari, a ne zaboravimo i Spiliju. To je plaža, ali ne bilo koja plaža; lukavo je sakrivena između stena sa nekoliko pećina džepne veličine koje obrubljuju njegovu obalu – pravo mesto ako ste u misiji potrage za osamljivanjem.

Prođite kroz uličice grada i pustite da vas noge vode od crkve Panagija iz 17. veka u blizini luke do Venecijanskog zamka. Tu je i naselje Glosa, savršeno mesto za piće i uživanje u zalasku sunca. Ne preskočite manastir Preobraženja Hristovog, dragulj iz 16. veka koji podseća na manastire Svete Gore. Manastir Svete Varvare vas takođe neće razočarati. Za ronilačke entuzijaste, imajte na umu: u dubinama Panormosa čeka brodolom „Hristoforos”.

Kitnos

Kitnos je možda udaljen samo dva sata od Atine, ali to je kao da zakoračite u drugi svet. Drži se svojih korena, održavajući autentičnost koja je postala njegov potpis. Ako ste neko sa sklonošću ka planinarenju ili samo tražite ležeran beg, Kitnos je vaša karta, posebno sada, kada se gužva smanjuje. Septembar boji ostrvo u zlatnu nijansu, a temperatura se spušta. Ovde su neke od najživopisnijih plaža koje ćete ikada videti. Svaki korak biće vredan putovanja.

Od terapeutskih izvora Lutre, koji svoju toplinu izlivaju pravo u more, do užarenog peska Apokrousi i Megali Ammos, i Gaidouromantra sa bistrom vodom. Tu je i tiha privlačnost Alikija, uvek užurbanog Episkopija, spokojne Potamije – svakog sa svojim jedinstvenim dodirom lepote.

Dodajte na listu i pećinu Katafiki, podzemno čudo koje se povezuje sa istorijom rudarstva ostrva. Želite da zavirite unutra? Slobodno, ali budite sigurni da imate vodiča pored sebe; nisu sva čuda tako jednostavna kao što izgledaju.

Otputujte i u Vriokastro, drevnu prestonicu ostrva, i dok lutate kroz istoriju, ne propustite srednjovekovnu prestonicu u zamku Orija. Zatim posetite lekovite izvore Kitnosa u Agioi Anargiroi i Kakavou, te crkvu Panagia Kanala. Za one koji žele da idu u starinsku školu, Maroulasovo mezolitsko naselje je nezaobilazno – jedno od retkih naselja na otvorenom iz tog perioda u Grčkoj. Obavezno nabavite i malo meda i kapara.

Serifos

Poslednjih godina Serifos je konačno dobio pohvale i pažnju koju potpuno zaslužuje, sa njegovim peskom i ulicama užurbanim tokom letnjih meseci. Ako žudite da naiđete na ostrvo u njegovom najiskrenijem obliku, septembar je vaša zlatna karta – vreme kada su se horde uglavnom povukle, ostavljajući Serifos da se lagano vraća u opuštenost, ali ni na koji način nije pust. Bez obzira na to da li bežite na vikend ili na duži boravak, bićete očarani neužurbanim tempom ostrva i njegovim potpuno zadivljujućim pejzažima, isprekidanim stenovitim izdancima, bezvremenskim vetrenjačama i upadljivim ostacima njegovih rudnika.

FOTO: Pixabay

Plaže na ostrvu neće vam dati mnogo razloga za pritužbu. Lako su dostupne i zaista divne, bilo da se okupate u Avlomonasu, Ganemi, Livadakiji, Karavi, Agios Sostisu, Sikamii, Kalo Ampeli ili Malliadiku.

Serifos takođe nosi mladalačku atmosferu – nagoveštaj za vas da ćete naići na pristojan broj barova za večernji izlazak, posebno u Livadiju. U međuvremenu, glavni grad ostrva, Kora, sa svojim intimnim trgovima, uličicama i finim arkadama, praktično vas poziva na opuštenu šetnju. Bićete pogrešni ako ne prošetate do zamka Kora iz 15. veka – vidici odatle zaista su nešto o čemu možete pisati. Dok ste već tu, pogledajte rudarske objekte i rane rudnike u Koutalasu, gde još uvek stoje tihe ruševine radionica, zgrada i domova. Ostaci šina, vagona i merdevina za utovar su takođe fascinantan spektakl. I zavirite u „Psaropirgos“ ili Kiklopov tron – impozantnu strukturu napravljenu od krupnih škriljastih stena, odakle je pogled zapanjujući. A ako vas zanima lutanje, imajte na umu: Serifos se može pohvaliti ogromnom mrežom kaldrmisanih staza koje su nekada povezivale njegova naselja, i apsolutno su vredne pažnje.

Kea

Kea, iako je zvanično član Kiklada, pleše u svom posebnom ritmu. Umesto onih klasičnih belih kockica ovenčanih plavim prozorskim okvirima koje većina zamišlja, Kea se može pohvaliti kućama sa krovovima od terakote, a neke su u potpunosti napravljene od sveprisutnog sivog škriljevca ostrva. Ovo mesto ima dvojnost; s jedne strane, imate luksuzan smeštaj i uređene plaže, a s druge, jednostavnija prenoćišta pored besplatnih plaža na kojima ljudi kampuju.

Glavni grad ostrva Loulida prostire se na vrhovima brda u unutrašnjosti i predstavlja apsolutni dragulj. Neoklasične fasade daju mu dašak plemenitosti, dok vas njegovi krovovi i krivudave ulice vraćaju u srednji vek, dajući mestu dodatnu privlačnost. Ovde taverne, kafići i razne vrste divnih kutaka stoje duž glavne kaldrme, prožimajući atmosferu bojom i živošću. U međuvremenu, u luci Korisija, stvari dobijaju malo mirniji obrt, iako, naravno, još uvek mesto ima svoj ansambl divnih taverni i kafića, čiji pogledi su usredsređeni na čamce. Pored toga, Vourkari se može pohvaliti nizom barova koji, kada padne noć, privlače ostrvljane i posetioce.

Kada su u pitanju plaže na Kei (poznate i kao Tzia), izbor je veliki. Za one koji traže kosmopolitsku atmosferu i vodene sportove, Koundouros i njegov susedni Kounduraki su najbolji izbor. Organizovane plaže kao što su Ksila, Poises, Spathi i Otzias su takođe popularna mesta. Ali za one koji više vole netaknutu lepotu, plaže Ligija, Kampi, Liparo i Sikamija nude spokojno i živopisno okruženje.

Za entuzijaste planinarenja, putovanje do drevne Kartaje na zapadnoj strani ostrva je obavezno. Tamošnje ruševine datiraju još iz geometrijskog perioda. U blizini Vurkarija naći ćete praistorijsko naselje Agija Irini, jedno od najznačajnijih kulturnih središta Egejskog mora koje je napredovalo od kraja neolita.

Ljubitelji ronjenja će ceniti Keino podvodno blago. Vode ostrva kriju četiri olupine – tri broda i jedan avion – ostatke iz Drugog svetskog rata. Ove podvodne relikvije nude roniocima jedinstven uvid u istoriju dok su okružene očaravajućom lepotom Egejskog mora. Bilo da ste zaljubljenik u istoriju, ljubitelj prirode ili tragač za avanturom, Kea ima ponešto za svakoga.

 

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledajte i ...
Close
Back to top button