Grčka

Top 10 stvari koje morate videti u Atini

Kao rodno mesto moderne zapadne civilizacije, prostrana Atina ima dovoljno neoklasičnih zgrada da vas zaokupe nedelju dana.Ipak, dalje od čuvenog Partenona otkrićete ‘mlađu’ stranu grada sa novim umetničkim galerijama, kulturom kafea i bioskopima na otvorenom. Današnja Atina nudi mnogo više od relikvija antike i brzih puteva do grčkih ostrva – iako ih još ne bismo precrtali sa liste obaveza.

Ovo je 10 najboljih stvari koje treba uraditi u Atini.

1. Akropolj

Najveći simbol slave antičke Grčke, Akropolj se spektakularno uzdiže u centru Atine. U vreme Perikleove vladavine, u 5. veku pre nove ere, vrh brda je smatran verskim svetilištem. Baš kao što su hodočasnici prošlih milenijuma krenuli da služe ovde, možete se popeti mermernim stepenicama na zapadnoj strani.

2. Muzej Akropolja

U jugoistočnom delu Akropolja nalazi se Akropoljski muzej, jedan od najznačajnijih muzeja na svetu.

U Akropoljskom muzeju nalaze se brojna remek dela drevne grčke civilizacije. Izloženo je oko 4.000 eksponata uglavnom iz perioda od VII veka pre nove ere do helenističkog razdoblja. Centralni deo postavke su eksponati iz zlatnog V veka p.n.e.

3. Antička Agora

Pratite Sokratove i različite političke i filozofske ideje na Agori, srcu građanskog života drevne Atine i mestu rođenja demokratije. Muzej Agora prikazuje neobične nalaze iz drevnog svakodnevnog života.

4. Narodni arheološki muzej

U eminentnom atinskom muzeju nalazi se najveća i najbolja kolekcija grčkih antikviteta na svetu. Neprocenjivi predmeti datiraju iz doba neolita (6.800 pne) do kikladskog, mikenskog i klasičnog perioda.

Zadovoljstvo je otkriti kultne skulpture zapadne istorije umetnosti ovde, poput bronzane figure boga i sporne kovane zlatne posmrtne maske Agamemnona, dok šetate kroz galerije. Očekuju vas i druga iznenađenja, uključujući freske sa Santorinija na spratu.

5. Hram Zevsa Olimpijskog

Najveći hram u Grčkoj nastajao je sedam vekova. Ili bolje rečeno, ono što je nekada bio najveći hram u Grčkoj – danas je ostalo samo nekoliko kolosalnih stubova, dok su ostali rastavljeni i ponovo korišćeni u drugim zgradama. Hram je bio posvećen Zevsu i, nezvanično, rimskom caru Hadrijanu, koji je zapravo završio građevinski posao i podigao sebi statuu.

6. Muzej grčke kulture Benaki

Ako imate vremena za samo jedan muzej, neka to bude ovaj. Ova besprekorna privatna kolekcija prikazuje spektar Grčke od antičkih vremena sve do sredine 20. veka. Kolekcija Benaki priča priču o tome kako je Grčka apsorbovala strane uticaje i ideje da bi stvorila svoju jedinstvenu sinkretičku kulturu.

7. Kerameikos

Smešten na severozapadnom delu Akropolja u Atini, Kerameikos je nekada bio trg grnčara u glavnom gradu Grčke. I da, reč „keramika“ je etimološki vezana za ime ovog prekrasnog mesta. Područje je poznato po groblju starom 30 vekova: arheološka iskopavanja su pokazala da su ljudi na ovom području sahranjivali mrtve još u 3. milenijumu pre nove ere.

8. Brdo Filopapu

Mitsko bojno polje Tezeja i Amazonki jedan je od najboljih parkova u Atini, prepun malih ruševina povezanih prelepim kamenim stazama koje su i same manje arhitektonsko čudo. Odvojite vreme u svom rasporedu da dođete ovde oko zalaska sunca i uživajte u tome kako se svetla na Akropolju pale i sijaju zlatom na plavom nebu.

9. Kulturni centar Fondacije Stavros Niarchos

Savremeno atinsko čudo, Kulturni centar Fondacije Stavros Niarchos, koji je dizajnirao Renzo Piano, dom je i Grčke nacionalne opere i glavnog ogranka Nacionalne biblioteke.

10. Kultura kafe

Atinjani ne čekaju do vikenda da bi krenuli da vide prijatelje, dane provode negujući tradiciju ispijanja kafe i razgovore satima.

Danju, zeleni centralni kvartovi Pangrati i Eksarhija prepuni su meštana koji izlaze iz kafeneona (grčkih kafića) na ulice, filozofiraju (omiljena aktivnost svakog Grka), i polako pijuckaju svoju kafu .

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledajte i ...
Close
Back to top button