Zanimljivosti

Najlepše ulice na svetu koje oduzimaju dah

Nema sumnje da je pojam lepote veoma subjektivna stvar, ali u svetu postoji niz atrakcija koje svojom univerzalnom lepotom plene sve posmatrače. Takva mesta su pravo blago koje prevazilazi individualne ukuse i ostavlja bez daha svakoga ko ih poseti. Od živopisnih ulica Italije, preko šarmantnih portugalskih gradova, do živopisnih britanskih naselja, u nastavku smo izdvojili najlepše ulice na svetu koje su zasluženo osvojile prestižne nagrade i priznanja svetskih medija, stručnjaka za arhitekturu, ali i običnih posmatrača.

Rua Luis de Camoes, Agueda, Portugal

Smešten u centralnom delu zemlje, grad Agueda je jedno od najšarmantnijih mesta u Portugalu, sa tradicionalnom arhitekturom, brojnim kulturnim atrakcijama i živahnim svakodnevnim životom. Njagova najprepoznatljivija atrakcija je ulica „Rua Luis de Camoes“, koja je postala poznata po svojim šarenim suncobranima koji stvaraju spektakularan vizuelni doživljaj. Ovaj izvanredan projekat poznat je kao „Agitagueda” ili „Festival kišobrana” (Festival do Guarda-Chuva) i privlači posetioce iz različitih delova sveta.
Via Monte San Michele, Alberobello, Italija

U južnom delu Italije, pedeset i šest kilometara udaljen od apulijskog lučkog grada Barija, nalazi se neverovatan kraj koji privlači pažnju svojim jedinstvenim i neobičnim arhitektonskim čudima – trulli. Ove male kamene kolibe sa kupastim krovovima razbacane su među stablima maslina sa obe strane puta, a izgledom podsećaju na magične utvrde koje smo kao deca imali prilike da gledamo u Diznijevim animiranim filmovima. Truli su posebno brojni u mestu Alberobelo, gde ih ima približno 1.500, a za najbolju fotografiju preporučuje se obilazak ulice „Via Monte San Michele”, koju su mediji proglasili jednom od najlepših na svetu.

Кuai de la Poissonnerie, Кolmar, Francuska

Кolmar je proglašen najboljom evropskom destinacijom za 2020. godinu, a često ga krase i epiteti poput najlepšeg i najromantičnijeg grada na svetu. Šarene kuće sa živopisnim fasadama i prepoznatljivim drvenim gredama, slatki mostići koji se protežu preko reke Lauh, divne poslastičarnice, restorani i kafići koji vas mame svojim bajkovitim šarmom… Gotovo je neverovatno da jedno mesto može biti tako lepo! Najlepša ulica u gradu je „Кuai de la Poissonnerie“, koja često privlači turiste i ljubitelje fotografije koji žele da uhvate lepotu magičnog Кolmara.
Fondamenta Pontinello Sinistra, Burano, Italija

Od graška zelene do jastogoroze, od oker do plave, od vatreno crvene do jarko žute, pogled na kuće u Buranu ostavlja bez daha i daje mestu magičan, gotovo bajkovit štih. Svaka kuća ovde ima svoju boju koja je godinama izdvaja od ostalih, a ulica koju ne smete propustiti kada posetite je „Fondamenta Pontinello Sinistra“. Sva ova šarenila nije slučajna, dapače, na ostrvu postoje stroga pravila po kojima stanovnici svake dve godine moraju da obnavljaju fasade. Od pre Mletačke republike, Burano je bio dom skromnih ribara, a legenda kaže da su kuće bile ofarbane u svetle nijanse kako bi mogli da vide put kući kada magla prekrije lagunu.
Arlington Rov, Biberi, Velika Britanija

Šarm i autentičnost, prelepa priroda, istorija i kulturna baština, tradicionalna gastronomija, mir, opuštenost… Otprilike tako možemo da započnemo priču o najlepšem engleskom selu, koje mnoge osvaja posetioce iz celog sveta. godine. Beautiful Biburi se nalazi u Glosterširu, u regionu Кotsvolds, i poznat je po svojoj neverovatnoj lepoti i fascinantnoj arhitekturi koja datira vekovima. Кao prava razglednica, ovo selo je okruženo zelenim livadama i brojnim barama koje dodatno obogaćuju pejzaž, kroz njega protiče pitoma reka, a svaki njegov kutak je raj za fotografe. Obavezno posetite ulicu „Arlington Rou” koja pleni svojim šarmom i lepotom!

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button