Slovenija

Bogata kulturna baština malog gradića u Sloveniji

U gradu u kojem žive kulturu tokom cele godine, iz budžeta izdvajaju neverovatnih 5 odsto za razvoj kulturnih projekata i brojnih uzbudljivih događaja. Na području Lendave nalazi se jedna od dve sinagoge u Sloveniji, što svedoči o skladnom suživotu različitih naroda i veoma izraženoj multikulturalnosti grada. Ovde je osnovan prvi fudbalski klub i prva štampana knjiga u susednoj državi, a o njenoj bogatoj i zanimljivoj istoriji govori i činjenica da je u Lendavi bila prva fabrika kišobrana na prostoru bivše Austrougarske monarhije.

Danas ćete u ovom mirnom slovenačkom gradu pronaći brojne moderne atrakcije, poput spektakularnog vidikovca Vinarium, koji nazivaju „slovenački Ajfelov toranj“, zipline, banje, „česme“ iz kojih teče vino, ukusna domaća hrana …

TROPSKA BAŠTA: PREDIVNA ZELENA OAZA PUNA BILJAKA IZ CELOG SVETA
Ocean Orchids je poznat kao jedan od najlepših vrtova u Sloveniji i celom regionu. Na impresivnih 1.500 kvadratnih metara izloženo je više od 900 egzotičnih primeraka biljnih vrsta, među kojima se ističu banane, avokado, vanila, papaja, mango, ananas… Ovo je prilika da se ove fascinantne biljke vide uživo, a poseban doživljaj pruža šetnja centrom posvećenim orhidejama, gde možete saznati sve što želite o ovoj biljci koju mnogi vole da imaju u svojim domovima. Naravno, ovde možete kupiti i orhideje i naučiti vredne savete od vrednih zaposlenih. Ocean Orchids, jedan od najvećih proizvođača orhideja u Evropi, pored svog impresivnog asortimana biljaka, nudi i prostrano, lepo uređeno igralište odmah na ulazu. Ovde će vaša deca naći obilje zabave, a vi se možete opustiti i osvežiti u kafiću na otvorenom. Ovo je mesto koje će vas oduševiti svojom lepotom i pružiti vam nesvakidašnji doživljaj uživanja u prirodi!

DOŽIVITE MAĐARSKU KULTURU U PREKRASNOM CENTRU
Lendava se ponosi svojim izuzetno bogatim istorijskim nasleđem i skladnim spojem različitih kulturnih tradicija, uključujući slovenačku, mađarsku, hrvatsku, romsku, jevrejsku i mnoge druge. Ovde u miru i slozi žive različite nacionalnosti, što stvara atmosferu kao iz starih, dobrih filmova uz prijatnu muziku. Na području grada i okoline danas živi mnogo različitih nacionalnosti, a u opštini Dobrovnik, u vizitorskom centru Životni put Đorđa Dobronokija, možete uroniti u prošlost i otkriti kako je nekada izgledao život Mađara.

BUKOVNIŠKO JEZERO: RAJ ZA LJUBITELJE PRIRODE I GASTRONOMIJE
Dobrovnik, skriveni dragulj turističke ponude ovog kraja, krije svoju najlepšu atrakciju, Bukovničko jezero, okruženo gustom šumom i ispunjeno raznovrsnim aktivnostima za sve generacije. U ovom prirodnom kutku raja posetioci mogu da se odmere u adrenalinskom parku, a nedaleko od jezera je impresivna kapela Svetog Vida i Vidov izvor. U njihovoj blizini istraživači su pronašli čak 26 energetskih tačaka koje doprinose dobrobiti i zdravlju posetilaca.

Za sve ljubitelje hrane, u neposrednoj blizini prelepog jezera nalazi se Kabina prekmurskih delikatesa. Ovo mesto nudi autentične tradicionalne delicije i lokalna pića. Ovde možda nećete naći pice i ćevape, ali će vas oduševiti kreativna kuhinja mladog kuvara. Opština Dobrovnik i Bukovničko jezero zaista nude nezaboravan doživljaj prirode i avanture, kao i gastronomske užitke tokom cele godine.

SINAGOGA: ARHITEKTONSKI BISER I SIMBOL ZAJEDNIČKE ISTORIJE
U Sloveniji danas postoje dve sinagoge, ali se ona u Lendavi izdvaja kao jedno od mesta koje svako treba da poseti bar jednom u životu. Ovo izvanredno kulturno-istorijsko zdanje ne samo da svedoči o zajedničkoj prošlosti i suživotu različitih kultura u ovom delu zemlje, već predstavlja i neizbrisiv deo identiteta i istorije Lendave. U antičko doba, unutar sinagoge je bilo 80 mesta za muškarce i 60 mesta za žene u galerijskom delu. Danas njenu unutrašnjost krasi šest pozlaćenih gvozdenih stubova koji hrabro podržavaju galeriju. Iako su originalna oprema i artefakti nestali, stari sat ostaje kao nemi svedok prošlosti.
Sinagoga u Lendavi je nekada služila kao mesto verskog obreda i duhovnog zajedništva sve do 1944. godine, kada su verske aktivnosti prestale nakon proterivanja jevrejske zajednice. Danas ovaj prelepi spomenik ostaje podsetnik na bogatu i raznoliku prošlost Lendave i njenu sposobnost da se vremenom prilagođava i neguje različite kulture i identitete.

BANJE I VINO IZ FONTANE
Vikend u Sloveniji je uvek dobra ideja, ali noćenje na mestu koje privlači posetioce svojim lekovitim termalnim vodama i vrhunskim „wellness“ tretmanima je pravo iskustvo. Terme Lendava su popularna spa destinacija, a voda koju koriste u svojim bazenima ima lekovita svojstva i poznata je po blagotvornoj moći opuštanja mišića i oslobađanja od stresa. Ovo divno mesto nudi ponešto za svakoga i ima širok spektar velnes tretmana i masaža, a sve što vam je potrebno je da potpuno zaboravite na svakodnevni život i prepustite se uživanju koje će izlečiti i vaš um i telo!

Inače, vredni lendavski vinari svake godine podižu letvicu i uvode inovativne događaje i projekte gde predstavljaju svoje vrhunske kapljice, a vino koje se toči sa česme je prava atrakcija koju jednostavno ne smete propustiti! Princip je vrlo jednostavan: uplatite depozit za čašu, izaberite fontanu koja vam se najviše dopada i uživajte do mile volje! A kada se apetiti ponovo otvore, vozite se kroz živopisne vinograde sve do vidikovca Vinarium, gde možete probati uvek dobar langoš.

Iz Lendave se niko ne vraća ni gladan ni žedan, a prizore koje ćete doživeti i gostoprimstvo koje će vas dočekati na svakom koraku – pamtićete zauvek, piše putnikofer.hr.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button