Vesti

Rang lista jačine pasoša

Putovanje u inostranstvo? S nekim pasošima to nije nikakav problem, sa nekim drugima jeste. Dok gotovo uopšte ne moraju da brinu o ulasku u neku stranu zemlju, drugi se suočavaju s dugotrajnim čekanjem na vizu. O tome zašto neki mogu da putuju bez problema, a drugi ne piše Dojče vele.

Sa pasošem Srbije u 138 zemalja bez vize

„Henli i partneri“ (Henley & Partners), vodeća svetska konsultantska kuća za planiranje boravka i državljanstva, i Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA), redovno rangiraju najjače i najslabije pasoše na svetu. Oni procenjuju broj destinacija na koje vlasnici pasoša mogu da odu bez vize ili sa vizom. Singapurski pasoš je ocenjen kao najbolji. Sa njime može da se bez vize uđe u 193 zemlje. Nemački pasoš omogućava bezvizni ulazak u 190 zemalja.

Kada je pak reč o pasošima zemalja bivše Jugoslavije, najbolje se kotira Slovenija. S pasošem te zemlje vrata vam otvaraju u 184 zemlje. S hrvatskim pasošem bez vize može da se putuje u 176, a sa srpskim u 138 zemalja. Slede Severna Makedonija i Crna Gora sa 125 odnosno 124 zemlje, dok se s pasošem Bosne i Hercegovine može u 118 zemalja.

„Henli i partneri“ navode da su „zemlje spremnije da otvore svoje granice građanima iz bogatijih zemalja, verovatno zbog veće ekonomske koristi u vidu trgovine, turizma i investicija“. Nasuprot tome, nosioci pasoša iz zemalja s „visokom stopom siromaštva i ekonomske nestabilnosti […] predstavljaju visok rizik od prekoračenja roka na koji je izdata viza“.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button