Top destinacije

Dvorci, ovce i prirodne lepote na svakom koraku

Kada pomislimo na Ujedinjeno Kraljevstvo, London je obično prva asocijacija. Ovaj megagrad sa razlogom zaista osvaja srca putnika širom sveta. Međutim, ako ste već bili, ali želite da se vratite ponovo i ovog puta proširite svoje vidike, samo dva sata vožnje vozom (vožnja je, kažu svi, divno iskustvo sama po sebi), do Kardifa, potpuno novi svet otvara: prelepi Vels, piše „Putni kofer“.

Tamo ćete neizbežno zakoračiti u neki od nacionalnih parkova ili dvoraca. Vels, piše Forbs, može da se pohvali sa čak 600 njih! Takva koncentracija je najveća, u kontekstu područja, na svetu, pa Vels nosi i nadimak „prestonica dvoraca”. I da, verovatno ćete tamo naići na ovce. Tamo ih živi čak 10 miliona, najmanje tri ovce po glavi stanovnika. Evo nekoliko razloga da posetite Vels!

SELO SA DRUGIM NAJDUŽIM IMENOM NA SVETU

Sa površinom od 20.000 kvadratnih kilometara, otprilike veličine Slovenije, i sa oko tri miliona stanovnika, Vels je meka za turiste. Godišnje ga poseti čak 10 miliona posetilaca, od čega milion stranih. Najveći je, očekivano, glavni grad Velsa, već pomenuti Kardif, sa oko 370.000 stanovnika. Međutim, Vels je takođe dom za dva najmanja grada u Ujedinjenom Kraljevstvu – Sent Asaf i Sent Dejvids sa 3.500 i 1.800 stanovnika.

Isto tako, na severu Velsa postoji malo selo koje ima drugo po dužini ime na svetu sa čak 58 slova. To je Llanfairpvllgvingillgogerichvirndrobvllllantisiliogogogoch skraćeno Llanfair P. G. U istom kraju naići ćete na selo izgrađeno u italijanskom stilu, po uzoru na ribarski Portofino. Reč je o Portmeirionu, koji je krajem 19. veka, kao veliki ljubitelj italijanskog originala, stvorio arhitekta ser Klaf Vilijams-Elis. Danas je selo popularna turistička atrakcija.

DVORCi KAO U PRIČI, KERNARFON JE NAJIMPOZANTNIJI

Ako ste ljubitelj istorijskih građevina, u Velsu ćete zaista uživati. Sa čak 600 zamaka, raznih tipova i država, zaista ima mnogo toga da ponudi u tom smislu, a put će vas svakako odvesti do zamka Kernarfon na obali reke Seiont, koji je u svetu priznat kao jedna od najveličanstvenijih srednjovekovnih građevina. Zajedno sa još tri zamka, Beaumaris, Convi i Harlech, to je mesto upisano na listu svetske baštine.

TRI NACIONALNA PARKA, VODOPADI I TREĆI NAJVIŠI VRH OSTRVA

Ali Vels je, osim po nesvakidašnjim mestima i dvorcima, poznat po prirodnim lepotama. Dobar deo njegove teritorije je pod nekom vrstom zaštite. Četvrtina njegove površine je u jednom od tri tamošnja nacionalna parka, odnosno ukupno pet područja izuzetne prirodne lepote. Najveći nacionalni park je Eriri, ranije poznat kao Snoudonija, gde je Ir Vidfa, odnosno Snoudon, visok 1.085 metara, treća najviša planina na ostrvu.

FOTO: Pixabay

Tu je i Nacionalni park Bannau Brycheiniog (Brecon Beacons) u kojem se zbog velike koncentracije izdvaja područje poznato kao „okrug vodopada“, od kojih je jedan od najpoznatijih Henrhid, čiji je ulaz u pećinu u snimljen za film ‘The Dark Knight: The Return’. Treći nacionalni park je obala Pembrokšir, jedan od najmanjih nacionalnih parkova na ‘ostrvu’, dok područja izuzetne prirodne lepote uključuju poluostrvo Llyn, lanac Clvidian i dolinu Dee, poluostrvo Gover, Anglsi i dolinu Vaj.

KAJAKOM MOŽETE PROĆI NAJVIŠI AKVADUKT NA SVETU

Njegovu prirodnu lepotu veoma lepo upotpunjuju aktivnosti tokom kojih možete uživati. Vels je meka za jahanje, ali postoji i niz mogućnosti za planinarenje, rafting, vožnju biciklom… Izuzetno zanimljiva opcija je Vels Coastal Path, staza duga 1.400 kilometara koja se proteže duž cele velške obale. Otvoren je 2012. godine i prolazi kroz 12 okruga. Ako ste brzi, biće vam potrebno sedam nedelja da ga prešetate, a ako hodate prosečnom brzinom, kaže se da će vam trebati do tri meseca.

Isto tako, Vels je poznat po najvišem akvaduktu na svetu. Reč je o 307 metara dugom i čak 38 metara visokom akvaduktu Pontcysyllte na kanalu Langolen, koji ima čak 21 branu koja omogućava plovidbu njime. Najbolje od svega, možete voziti kajakom preko najvišeg akvadukta na svetu!

DOM JEDNOG OD NAJSTARIJIH FUDBALSKIH KLUBOVA NA SVETU

Ljubitelje sporta svakako će zanimati činjenica da je Fudbalski savez Velsa treći najstariji fudbalski savez na svetu, ali i da su, kako piše Forbs, glumci Rajan Renolds i Rob Mekeleni nedavno kupili jedan od najstarijih klubova na svetu, i definitivno najstariji u Velsu – Vrekham AFC. Klub je osnovan 1867. godine.

Isto tako, Vels je mesto u kome se kuju svi novčići u Ujedinjenom Kraljevstvu, u Kraljevskoj kovnici u Lantrisantu. Međutim, tamo se kuju kovanice za najmanje 60 zemalja širom sveta, uključujući Tajland i Jamajku, što kovnicu čini najvećim izvoznikom kovanog novca na svetu. Tu se godišnje proizvede najmanje pet milijardi novčića, a moguće je kovnicu i posetiti.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button