Crna Gora

Žabljak – mesto planina, jezera i mitova

Jedna od najlepših destinacija na severu Crne Gore je grad Žabljak i predstavlja najviše urbano naselje na Balkanu. Nalazi se u podnožju planine Durmitor i broji tek nešto više od 1.700 stanovnika.

Žabljak i durmitorska regija mesto su i za porodični odmor i za one sa avanturističkim duhom. Grad je okružen sa 23 planinska vrha od preko 2 200 metara nadmorske visine, sa 18 planinskih jezera i kanjonom Tare.

Sama reč Durmitor veruje se da potiče od keltskih reči dru mi tore što znači „planina puna vode“. Mada je Žabljak mesto u kom su zime dugačke i surove, što ga čini vrlo posećenom destinacijom od strane ljubitelja zimskih sportova, lepota prirode durmitorskog kraja jednako je impresivna i drugim godišnjim dobima.

U prolećnom i jesenjem periodu dolazi do „pucanja čelina“ što je redak hidrografski fenomen. Oni su posledica obilnih kiša koje napune podzemna jezera ispod planinskog vrha Međed. Nakon izvesnog vremena „čeline“ pucaju uz huk nalik na eksploziju i slivaju se u vidu vodopada u Malo jezero. Malo jezero je deo Crnog jezera do kojeg se lako dolazi, uzevši u obzir da se nalazi nedaleko od centra grada i ima lepo uređeno šetalište.

Leti najveći broj turista se opredeljuje za istraživanje planinskih vrhova, a oni manje skloni planinarenju se uglavnom zadržavaju na obilasku brojnih jezera.

Za većinu jezera vezuju se legende o njihovom nastanku. Mitološka prepričavanja neizostavan su deo ove varošice na severu Crne Gore.

Osam kilometara istočno od samog grada nalazi se srednjovekovno utvrđenje Pirlitor, poznato po epskom junaku vojvodi Momčilu. Veruje se da je imao krilatog konja Jabučila i mač sa očima. Legenda o nastanku Vražjeg jezera tiče se upravo vojvode Momčila i njegovog konja.

Vražje jezero bilo je dom krilatog konja crvene boje. Kada je noć zvezdana i vedra, izlazio je da pase i plodi kobile koje su bile tu na pojilištu i ispaši. Nakon što bi je oplodio, ritnuo bi kobilu u stomak kako ne bi ostala suždrebna.

Jednom mu takav naum nije pošao za rukom i kobila vojvode Momčila ostade skotna od krilatog konja. Ona oždrebi Jabučila, koji potom postade saputnik vojvode Momčila u svim njegovim herojstvima, pa i u njegovoj smrti.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledajte i ...
Close
Back to top button