HLEB NAŠ NASUŠNI NA SAJMU
Beograd, 19.jun – Hleb je verovatno jedina namirnica koju jedu svi ljudi, bez obzira na rasu, kulturu i religiju. Veliki značaj hleba u ljudskoj civilizaciji možemo naći u Blibliji u rečima molitve “Oče naš” – hleb naš nasušni…
Hleb ima posebno mesto i u srpskoj kulturi i tradiciji. Koristi se u mnogim obredima vezanim za rođenje deteta, ženidbu ili udaju, kućnu i seosku slavu ili godišnje praznike. U Srbiji dočekati nekoga hlebom i solju simbol je dobrodošlice. Da li zbog toga što predstavlja sjedinjenost nebrojeno zrna žita koji se potom rado podeli sa drugim ljudima ili je razlog što hleb predstavlja ukusnu, a jeftinu namirnicu, tek u Srbiji se godišnje pojede nešto više od 100 kilograma hleba po stanovniku, što je tri puta više od proseka u Evropi.
Sve su ovo razlozi što je na trećem Good Food & Wine Festivalu u Beogradu, na Sajmu tradicionalne hrane i vina, održana izložba “Hleb naš nasušni”. Pekara AS Braća Stanković pripremila je brojne đakonije od testa, ali najveću pažnju privukla je pogača od jednog metra u prečniku. Atrakcija je bio i hleb tain. Tain je specifičan ražani hleb namenjen da srpskoj vojsci osigura vitalnost i mnogo energije u bitkama tokom Balkanskih ratova i Velikog rata. Ovaj hleb bio je obavezan u torbi kao zaštitnik života i predstavljao je spas za svakog srpskog vojnika. Na ovoj sajamskoj izložbi sladokusci su se posebno obradovali štrudli s makom dužine jedan metar.
FOTO RAŠ