Gde otići?

TOP 10 PLANINSKIH CENTARA ZA DOČEK NOVE 2022.

Od skijanja do spa centara

Ukoliko želite da pobegnete od gradske gužve, i sa prijateljima i voljenom osobom uživate u zimskoj idili, na nekoj od  prelepih planina u našem regionu, evo predloga za top 10 planinskih destinacija Balkana.

1. Stara planina i prirodni rezervat Babin zub

Bogat planinski sadržaj i prirodne atrakcije krase Staru planinu koja se nalazi na granici sa Bugarskom. Pogodna je za zimske sportove jer se snežni pokrivač  na Staroj planini zadržava i do pet meseci. Ljubazni domaćini, uvek su spremni da dočekaju goste sa najukusnijim specijalitetima iz ovog kraja. Etno ambijent hotela i restorana je dobra ideja za doček Nove godine uz dobru hranu i piće. Ukoliko se odlučite za Staru planinu imaćete mogućnost da posetite jedan od najlepših predela Stare planine, prirodni rezervat Babin zub, koji se nalazi na visi od 1.758 metara nadmorske visine.

2. Divčibare – porodična oaza

Divčibare su savršena destinacija za ljubitelje netaknute prirode. Odlično su mesto za boravak cele porodice i nude zanimljiv sadržaj za sve generacije. Duge zimske šetnje po snegu, istraživanje retkih biljnih vrsta, zimski sportovi, sve možete pronaći na ovoj idealnoj lokaciji za novogodišnji odmor.

3. Zlatar – skijanje i domaći gurmanluci

Kada padne sneg, planina Zlatar dobija posebnu lepotu. Nepregledne četinarske šume njeno su najveće blago. Na raspolaganju su dve ski staze, pa na novogodišnjem odmoru se možete  oprobati i u zimskim sportovima. U blizini ski staza nalaze se i brojni turistički obekti koji u svojoj ponudi imaju najlepše domaće proizvode – čuveni sir, pita od heljde i suhomesnati proizvodi od domaćeg mesa. 

4. Kopaonik – provod za sve generacije

Neizostavna planina svim ljubiteljima skijanja ali i lokacija za nezaboravan doček Nove godine je svakako Kopanik. U zimskom periodu, pored skijanja, možete probati kombinaciju padobranstva i skijanja, kuvano vino u nekoj od planinskih brvnara, a nakon toga uputite se u lud provod u atraktivnim kafićima ove planine. Za posetioce koji nisu skijaši, na raspolaganju je i veliki broj staza za pešačenje i planinaranje.  Najmlađi se mogu zabaviti u Avantura parku, koji se prostire na površini od 2000 metara ili na izvanredno opremljenom dečijem igralištu. 

5. Goč – čarolija u planinskoj vili 

Planina koja će vas oduševiti svojom bajkovitom prirodom je Goč. Zimovanje na ovoj planini je sve popularnije za skijaše, ali i za one koji tek žele da se isprobaju u ovom sportu. Tokom praznika, možete iznajmiti  neku od planinskih vila koje su idealne za doček Nove godine sa porodicom i prijateljima. Na padinama Goča postoji nekoliko restorana domaće kuhinje sa odličnim tradicionalnim jelima. Preporuka je čuvena gočka pastrmka koja se priprema tek izvađena iz vode.

6. Jahorina – 20 kilometara ski staza

Ukoliko želite da obiđete najlepše planinske predele Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, naša preporuka je svakako Jahorina. Osim što će vas oduševiti neverovatnim prirodnim okruženjem i skijaškim stazama, srdačnost domaćina ovih krajeva je posebno naglašena. Gatronomadski raj od domaćih uštipaka, kajmaka i pršute, uz čašicu rakije u nekoj od bosanskih kafana će vam pružiti istinski novogodišnji užitak. Iskoristite čist vazduh, sneg i prepustite se magiji čarobne Jahorine i više od 20 kilometara odlično uređenih i održavanih ski staza koje premrežavaju planinu.

7. Zlatibor – novogodišnji spektakl na Kraljevom trgu

Zlatiborski doček Nove godine obiluje atraktivnim zabavno-muzičkim sadržajem sa poznatim izvođačima, koji će nastupati na pozornici renovinarnog Kraljevog trga, sa repertoarom za sve ukuse. Zabava se nastavlja do ranih jutarnjih časova u kafićima, klubovima i restoranima gde se organizuju svirke sa živom muzikom. Nakon novogodišnje noći možete produžiti svoje zimovanje, odmoriti se u nekom od atraktivnih hotela i iskoristiti čari ove planine.

8. Žabljak – zimska idila na Durmitoru

Na severozapadu Crne Gore, u središtu nacionalnog parka Durmitor nalazi se grad Žabljak. Ski centar „Savin Kuk“ poseduje dve žičare, tri ski lifta, od kojih je jedan opremljen reflektorima za noćno skijanje, a tu je i dečiji ski lift. Jahanje konja je aktivnost koja će vas povezati sa prirodom i sa istorijom prelepog Zabljaka. Atrakcija za turiste je i hodanje na krpljama, sport koji je nekada bio svakodnevnica ljudima iz ovih krajeva jer im je olakšavao kretanje kroz sneg. Planinske drvene kuće su svakako idealna ideja za doček Nove godine, uz naravno kajmak, cicvaru i jagnjetnu ispod sača.

9. Tara – lepota divlje prirode

Mir, tišina i lepota divlje prirode krase nacionalni park Tara.  Idealna planina za odmor sa decom koja se na svakom koraku mogu spustiti sankama i uživati u šumskom prostranstvu prekrivenim belim pokrivačem. Nedaleko od Nacionalnog parka Tara nalazi se čuvena
pruga – Šarganska osmica. Možete uživati u čarima parne mašine iz 20.veka i diviti se prizorima koje nudi Parki prirode Mokra Gora. Tara ima bogate smeštajne kapacitete, tako da, osim mesta u nekom od hotela, svoje mesto za novogodišnju noć možete rezervisati i u nekom od apartmana ili brvnara.

10. Bansko – najjeftinija evropska ski destinacija

Bansko je zimsko odmaralište u jugozapadnoj Bugarskoj,  koje će vas oduševiti širokom ponudom dobrih hotela koji imaju spa centre sa mineralnom, toplom vodom. Ova planina je jedno od najpopularnijih skijališta u regionu, a ujedno je i najjeftinija evropska destinacija za skijanje. Takođe, uživaćete u gradu sa kamenim kućama i etno restoranima. Za beg iz grada za Novu godinu, Bansko je odlična ideja!

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button