Vesti

Turska razmatra ukidanje „all inclusive“ aranžmana

Nova pravila protiv rasipanja hrane mogla bi da promene način na koji hoteli uslužuju goste

Turska, jedna od vodećih svetskih destinacija za letnji turizam, razmatra značajne promene u hotelskoj industriji. Popularni „all inclusive“ sistem, koji privlači milione posetilaca svake godine, mogao bi uskoro da dobije novu formu.

Rasipanje hrane postaje nacionalni problem

Prema podacima Turske fondacije za sprečavanje rasipanja, u zemlji se godišnje baci više od 23 miliona tona hrane. Dok trećina voća i povrća nikada ne dođe do potrošača. Stručnjaci upozoravaju da ovakav trend ne samo da stvara ekološki problem, već i dodatno podstiče inflaciju cena hrane.

Turska, all inclusive, aranžmani, ugostiteljstvo, vesti, hrana, bacanje, novo pravilo, hoteli, Balkan travel, 2025, hospitality, hotels, food, waste, Turkey, news, rules, 2025

Kako bi se situacija stavila pod kontrolu, Predsedništvo Saveta za poljoprivrednu i prehrambenu politiku pripremilo je detaljan izveštaj. I on će biti predstavljen predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu. Očekuje se da će dokument poslužiti kao osnov za nove zakonske mere.

Luksuzni doručci pod lupom

Posebna pažnja posvećena je popularnom trendu „raskošnih doručaka“. Veliki broj restorana i hotela insistira na obaveznim porcijama po osobi, što dovodi do toga da polovina posluženih obroka završi u kanti za smeće. Novi propisi mogli bi da obavežu ugostitelje da omoguće fleksibilnost. Na primer, da tri gosta dele doručak za dvoje, ili veće grupe da naruče manje porcija.

Turska, all inclusive, aranžmani, ugostiteljstvo, vesti, hrana, bacanje, novo pravilo, hoteli, Balkan travel, 2025, hospitality, hotels, food, waste, Turkey, news, rules, 2025

Ako objekti budu ignorisali pravila, gosti će imati pravo da situaciju prijave Ministarstvu trgovine, koje će moći da izrekne novčane kazne.

Najnovije vesti iz sveta turizma možete pronaći ovde.

Hoteli traže balans između komfora i održivosti

U turističkoj industriji mišljenja su podeljena. Jedni smatraju da bi revizija sistema „all inclusive“ mogla da smanji rasipanje i troškove. Dok drugi veruju da će koncept opstati, ali u izmenjenom obliku. Kao moguća alternativa pominje se prelazak na à la carte model. Na taj način gosti bi naručivali samo ono što žele i mogu da pojedu, umesto da bez ograničenja uzimaju hranu sa švedskog stola.

Turska, all inclusive, aranžmani, ugostiteljstvo, vesti, hrana, bacanje, novo pravilo, hoteli, Balkan travel, 2025, hospitality, hotels, food, waste, Turkey, news, rules, 2025

Budućnost turizma u Turskoj

Iako još nije doneta konačna odluka, jasno je da će se turistički sektor morati prilagoditi novim standardima održivosti. Promene bi mogle da utiču ne samo na način posluživanja hrane, već i na ukupno iskustvo boravka u hotelima. Ako mere zažive, Turska bi mogla postati primer kako se luksuz i odgovornost prema prirodi mogu spojiti u jednu novu, modernu formu turizma.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button