
Ajvar je specijalitet koji se pravi od crvenih paprika i za ovu poslasticu česte su polemike oko načina pripreme, ali i oko toga čiji je zapravo ajvar. Kada se vratimo u prošlost, odnosno u kraj XIX veka na meniju jedne kafane u Beogradu prvi put se pominje ovaj autentičan specijalitet od paprike.
POREKLO REČI AJVAR
Poreklo reči ajvar je od turske reči „hayvar“ koja znači kavijar ili slana ikra. Ajvar je tad predstavljao proizvod koji nije bio dostupan svima zbog toga što su ulje i paprika bili veoma skupi, ali i zbog činjenice da su se prvi šporeti pojavili sredinom XIX veka i da su ih imale samo pekare i kafane. Samo ime ajvara deli etimologiju sa kavijarom što ukazuje na to da je u pitanju delicija koja je ekskluzivna.
VELIKI SRPSKI KUVAR IZ 1915. GODINE
Osnovni sastojak ajvara je crvena paprika, a ostale namirnice koje se dodaju zavise od ukusa onog koji ga pravi, pa se tako na području Balkana mogu pronaći različiti načini pravljenja ajvara. Prvi recept za ajavar zabeležen je u Velikom srpskom kuvaru iz 1915. godine. Kuvar je objavljen prvi put 1878. godine i imao je nekoliko izdanja, a u jednom od njih se pojavljuje recept za ajvar koji je zabeležila njegova autorka, Katarina Popović Midžina.

NAJSTARIJI RECEPT ZA SRPSKI AJVAR
U najstarijem zabeleženom receptu za srpski ajvar, crvena paprika uopšte nije jedna od namirnica koja se koristi za pravljenje ajvara! Prema ovom receptu potrebna su tri patlidžana i četiri zelene babure da se ispeku. Nakon pečenja, paprike treba da se stave u hladnu vodu i potom im skinuti gornji sloj kože, dok patlidžan treba da se oljušti. Zatim, patlidžan i paprike staviti u drvenu stupu u kom se nalazi 3-4 češnja belog luka i sve dobro utući drvenim tučkom. Kada se sastojci dovoljno usitne, treba dodati malo ulja, sirćeta i tri do četiri glavice luka.