Vesti

COP28: O kojim će se sve temama diskutovati na najvećoj konferenciji o klimi

Ujedinjene nacije organizuju 28. po redu konferenciju o klimatskim promenama, pod nazivom COP28. Održaće se u periodu od 30. novembra do 12. decembra 2023. godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Oko 200 zemlja okupiće se u Dubaiu i razgovarati o rekordnom porastu temperature, povećanom broju požara i drugih prirodnih katastrofa, kao i šta je u protekloj godini urađeno na sanaciji i prevenciji posledica klimatskih promena.

Glavna tema konferencije svakako će biti definisanje obrisa fonda koji je na prošlogodišnjem COP27 dogovoren da se osnuje. Fond je namenjen pomoći najsiromašnijim zemljama koje trpe veliku štetu od posledica klimatskih promena, a nemaju kapacitet da se same izbore sa problemom. Na samom početku ovim fondom upravljala bi Svetska banka, a sredstva bi obezbedile velike zemlje u razvoju, SAD, EU i Ujedinjeno Kraljevstvo.

SAD i Kina, kao dve zemlje sa najvećom emisijom ugljendioksida na svetu, sastale su se još 4. novembra u Vašingtonu kako bi razgovarale i zajednički se pripremile za konferenciju.

Na ovogodišnjem samitu diskutovaće se o:

-akcijama koje doprinose sprečavanju klimatskih promena

-zdravlju i oporavku nacija/ljudi

-finansijama, trgovini i jednakim pravima među polovima

-energetici i industriji

-urbanizaciji i kreiranju održivih okruženja

-mladima, deci, edukaciji i veštinama

-prirodi, zemljištu i okeanima

-hrani, agrobiznisu i vodi.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button