Zanimljivosti

Iako su najmanje na svetu, ove dve države su vrlo bogate i moćne

Bez obzira što su male po svojoj površini, ove dve zemlje veoma su bogate, uticajne i privlače veliki broj turista, a obe se nalaze u Evropi. Naravno u pitanju su Monako i Vatikan.

Monako

Ova zemlja poznata po kockarnicama i luksuzu prostire se na površini od svega 2km2 i u njoj živi oko 36.000 stanovnika, što je čini najgušće naseljenom zemljom na svetu, ali i zemljom sa najvećim brojem milionera i milijardera.

Monako nema glavni grad, već je podeljen na 4 administrativne oblasti: Monako Vil koji je ujedno najstarija i istorijski najznačajnija oblast, Monte Karlo spada u najpoznatiju i najluksuzniju, La Kondamin poznat je kao trgovački kvart, dok je Fonvej najnoviji i najmoderniji.

Svake godine ovu državu poseti veliki broj turista, što spada u glavni izvor državnih prihoda uz kocku i bankarstvo. Najveći broj turista bude prisutan za vreme Velike nagrade Monaka, odnosno trke Formule 1.

Vatikan

Vatikan spada u grad-državu i prostire se na 0,44km2  i nalazi se u zapadnom delu centra Rima. Ima oko 1.000 stanovnika od čega polovina njih poseduje državljanstvo, dok ostali poseduju samo privremenu ili trajnu dozvolu za boravak. Državljanstvo se ne dobija po rođenju niti nasleđuje već se isključivo dobija na osnovu odanosti Katoličkoj crkvi.

Vatikan je ustanovljen Lateranskim ugovorom kao naslednik Papske Države. Spada u izbornu monarhiju na čijem čelu se nalazi biskup Rima i vrhovni poglavar Katoličke crkve koji je jedini apsolutistički monarh u Evropi i kao takav ima legitimnu, izvršnu i sudsku vlast.

Iako je ovu državu moguće prepešačiti za svega nekoliko minuta nisu u svim delovima dozvoljene turističke posete, ali ono što je dostupno za javnost od velikog je značaja za svetsku umetnost jer možete videti dela nekih od najvećih umetnika u istoriji kao što su Mikelanđelo, Bernini, Botičeli i Rafaelo Santi.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button