Gastro kutak

Svrljiški belmuž zauzeo treće mesto na listi najboljih jela od sira

Jednostavan i ukusan specijalitet biće na trpezama celog sveta

Gastronomski portal „Taste atlas“ nedavno je objavio listu 10 najboljih jela od sira na svetu, a na trećem mestu našao se svrljiški belmuž, tradicionalno jelo iz jugoistočne Srbije. Ovaj jednostavan, ali ukusan specijalitet, duboko je ukorenjen u pastirskoj tradiciji, a ovo će biti prilika ne samo za njegovu promociju već i promociju Svrljiga.

Šta je belmuž?

Belmuž je specijalitet od mladog ovčijeg ili kravljeg sira, uz dodatak kukuruznog brašna. Kada se sve pomeša i sjedini, dobija se ukusna kremasta smesa. Iako se priprema na jednostavan način, tajna savršenog belmuža je pažljivo mešanje tokom procesa kuvanja. Zato je rasprostranjeno verovanje da su ovo jelo uglavnom pravili muževi koji su imali dovoljno snažne ruke za taj posao.

belmuž, jelo od sira, Taste atlas, top 10, Balkan, Svrljig, turizam, putovanja, portal
Photo credit: Glossy Espresso

Specijalitet sa bogatom istorijom

U prošlosti, belmuž je bio svakodnevno jelo balkanskih pastira koji su ga pripremali tokom svog boravka u planinama. Danas je omiljeni specijalitet u mnogim delovima Srbije, naročito u Svrljigu i okolnim mestima. Služi se kao glavno jelo, ali često se kombinuje sa svežim mlekom, jogurtom, domaćim hlebom ili pogačom.

belmuž, jelo od sira, Taste atlas, top 10, Balkan, Svrljig, turizam, putovanja, portal
Photo credit: Facebook

Deo kulturnog nasleđa

Belmuž nije obično jelo. Zbog svoje važnosti, uvršten je na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Od 2006. godine u njegovu čast se u Svrljigu održava „Belmužijada“, koja okuplja istinske gastronome iz Srbije i celog regiona. Tokom ove manifestacije, posetioci imaju priliku da uživaju u različitim varijacijama belmuža, uz bogat kulturno-umetnički program.

Osim belmuža, na listi 10 najboljih jela od sira našli su se sledeći specijaliteti:

1. Saganaki (Grčka)
2. Provoleta (Argentina)
3. Belmuž (Srbija)
4. Kačo e pepe (Italija)
5. Kačapuri (Gruzija)
6. Banica sa sirom (Bugarska)
7. Fokača sa sirom (Italija)
8. Fondu (Francuska)
9. Kesadilja (Meksiko)
10. Raklet (Švajcarska)

Portal „Taste atlas“ obajvio je i listu najboljih srpskih jela i pića, koju možete pogledati ovde.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button