Gastro kutak

Želite dobro da jedete? Washington Post nahvalio Beograd

Ugledni američki list Washington Post objavio je tekst o prestonici Srbije pod naslovom „Želite da jedete širom Evrope? Beograd bi trebao da bude na vašem radaru“.

Njihov novinar pisao je o restoranu na Zvezdari te naveo da je u Beogradu ne samo dobra hrana već i atmosfera.

– Činilo se da svi nešto slave. Na trpeze su dostavljene runde rakije, srpske voćne rakije. Prema rečima jednog konobara, kupci su tražili konfit od celera sa puterom od tartufa, rumom i lešnikom – piše ovaj američki dnevni list dajući preporuku da se poseti Beograd i dodaje:

– Kako je srpska vlast menjala ruke tokom milenijuma, Beograd je devastiran i obnavljan više od 40 puta. Sa svakim naglim prelazom, lokalni načini hrane se menjaju. Ali neke stvari opstaju: plodna polja, velikodušni vinogradi, planinsko zemljište i mirisne šume ove nekadašnje republike bivše Jugoslavije.

List podseća i na to da je Srbija na listi prestižog francuskog restoranskog vodiče, te da je Mišelin dodelio zvezdice našim restoranima.

– Svet je primetio. Prošle godine, prestižni francuski restoranski vodič Gault&Millau objavio je prvi vodič kroz Srbiju. Krajem 2021. Michelin je predstavio svoj prvi vodič kroz restorane u Beogradu. Francuska kompanija za proizvodnju guma nije dodelila nijednu zvezdicu u Beogradu, ali je 14 restorana označeno kao „preporučeni Michelin“.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button