Vesti

Evropske prestonice kulture za 2023. godinu – Temišvar, Vesprem i Elefsina

Na svečanosti u Atini sinoć su predate titule prestonicama kulture za 2023. godinu – Temišvaru (Rumunija), Vespremu (Mađarska) i Elefsini (Grčka). Nosioci prošlogodišnje titule bili su gradovi Eš (Luksemburg), Kaunas (Litvanija) i Novi Sad (Srbija).

Beograd 12.01.2023. – Pre par dana Evropska komisija obavestila je da gradovi Elefsina u Grčkoj, Temišvar u Rumuniji i Vesprem u Mađarskoj dobijaju prestižnu titulu evropskih prestonica kulture za 2023. godinu.

Svečana dodela održana je sinoć u Akropoljskom muzeju u Atini, koja je bila prva Evropska prestonica kulture davne 1985. godine.

Ova titula gradovima donosi pozitivan društveni i ekonomski uticaj. Da bi bili izabrani, gradovi su morali da uspostave kulturni program, podstičući aktivno učešće svojih stanovnika i njihovih zajednica. Kroz ovaj projekat, slavi se složnost različitih evropskih kulturnih obrazaca, sa misijom da se kroz komunikaciju različitih kultura ujedine ljudi, gradovi i zemlje i doprinese održivom jačanju evropske ideje.

Elefsina je deo gradskog područja Atine, od koje je udaljena svega 18 kilometara. U antičko vreme bila je poznata kao svetilište, a ujedno je i zavičaj Eshila, velikog antičkog tragičara. Ovo je do sada najstariji i najmanji grad sa tom titulom.  Već 4. februara počinje proslava statusa kulturne prestonice Evrope. Tokom 2023. godine će u gradu biti održano 465 manifestacija na 30 različitih lokacija. Pod motom „Misterija preobražaja“, preko tri stotine umetnika će u 17 umetničkih disciplina predstaviti svoje radove.

Temišvar će tokom ove godine organizovati skoro trideset događaja nedeljno. Pored toga, posetioci će uživati i u dvanaest muzičkih festivala i više od petnaest tematskih festivala.

Temišvar je drugi grad u Rumuniji koji je postao evropska prestonica kulture, posle Sibiua 2007. godine. Prvobitno je trebalo da bude Evropska prestonica kulture 2021. godine, ali je zbog pandemije događaj odložen za dve godine.

Mađarski grad Vesprem dugo se pripremao za kulturnu prestonicu Evrope.

Vesprem je jedan od najstarijih gradova Mađarske, u 11. veku bio je prvo biskupsko sedište. Tu je i prvi univerzitet u Mađarskoj, a u ovom gradu su vekovima krunisani mađarski kraljevi. Zbog muzičke raznolikosti regiona, Unesko je Vesprem proglasio „gradom muzike“.

Jedan od važnijih ciljeva organizatora je da se zaustavi odseljavanje mladih ljudi i studenata, da se podstakne doseljavanje. Brojni kulturni događaji ukazivaće na postojeće probleme i doprineće tome da ovaj kraj bude vredan življenja.

Jana Stošić
Fotografije: pixabay.com

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button