Bosna i Hercegovina

ZELENKOVAC- IDILA SKRIVENA DUBOKO U ŠUMI

Izletište i eko-zona Zelenkovac je mesto u srcu borove šume, smešteno u selu Podrašnica, u opštini Mrkonjić Grad. Leži na nadmorskoj visini od oko 880 m, a 2002. godine je dobilo status ekološke zone. Neverovatno prirodno okruženje i centralni deo – preuređena vodenica koja je danas kafe – te galerija čine ovo mesto idealnim za vikend ili duži odmor.

Bilo da tražite mesto za jednodnevni izlet, vikend odmor ili beg iz grada na nekoliko dana, izborom ovog mesta nećete pogrešiti. Prenoćište je organizovano u bungalovima, a hrana koja se služi je autentična i domaća, tako da svaki posetilac dobija pravi domaćinski ugođaj. Na Zelenkovcu je uobičajeno slušati jazz  saksofonistu iz Nju Orleansa, sresti poznate umetnike iz daleke Rusije, videti mlade Kineskinje, Francuskinje ili Koreanke kako pomažu meštanima na poljskim radovima jer se na Zelenkovcu, godinama, održava međunarodni volonterski kamp, džez festival,likovne radionice i brojna druga dešavanja.

Zelenkovac_Balkan_travel

U eko-zoni Zelenkovac pronaći ćete brojne staze za šetnju, trčanje i rekreaciju. S obzirom na položaj ovog mesta, dok boravite ovde, možete napraviti izlet u neko od okolnih mesta koja i te kako imaju šta ponuditi. U okolini su stari grad Jajce sa vodopadom, Plivskim jezerom i katakombama, Rafting klub Kanjon, stari grad Ključ, jezero Balkana i Centar za posetioce Pecka.

Sve ove lokacije se nalaze u krugu od maksimalno 40 km, tako da je idealna prilika da posetite neke od ovih lokaliteta dok boravite u eko-zoni Zelenkovac. U zoni je označeno 15 mesta za roštij, a u sezoni gljiva, možete se oprobati i u gljivarenju, organizovanom u saradnji sa poznavaocima ovog hobija.

Zelenkovac_Balkan_travel

„Zašto nije otišao Boro” je ime preuređene vodenice koja je danas galerija legendarnog slikara Borislava Jankovića poznatijeg kao Boro Zelenkovac, borca za očuvanje prirode i promociju i unapređenje Zelenkovca.

Boro Janković preko 20 godina poput  mrava od prirodnih otpadaka na potocima gradi dvorce za ekologe, umetnike i dobronamerne putnike. Miris borovih iglica zariva se u krv svakog ko zanoći u zdanju koje je Boro projektovao, a vreme oblikovalo. Cela plejada umetnika i poštovalaca prirode prošla je kroz Zelenkovac ostavljajući deo sebe da bi poneli deo Zelenkovca. Veza je neraskidiva, broj ljudi ogroman, a Zelenkovac otvoren za svaku novu radost i svakog novog posetioca.

Zelenkovac_Balkan_travel

U ovakvom ambijentu prirodno se desilo i osnivanje Ekološkog pokreta čije je sedište na Zelenkovcu.

Kad posetite Zelenkovac, obavezno prelistajte foto album, napijte se vode sa izvora, popnite na vidikovac, prošetajte obeženim stazama, odmorite u hladovini stogodišnjih smrča, založite vatru u kaminu, probajte domaću hranu sa ognjišta i svakako družite sa ljudima koje tamo sretnete.

T.R.
Fotografije: wikimedia commons

 

 

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button