Rumunija

Temišvar – top destinacija za kratak izlet

Na svega dva i po sata vožnje od Beograda nalazi se Temišvar, prestonica Rumunije i najveći grad Banata. Ime je dobio po reci Tamiš, koja je nekad proticala ovim gradom. Ljudi iz Srbije ga najčešće biraju kao destinaciju za jednodnevni izlet mada je za obilazak svih temišvarskih znamenitosti potrebno mnogo više od jednog dana. Svakako, u ovaj grad ćete se zaljubiti na prvi pogled i sigurno ćete mu se vratiti, jer će vam već tokom prve šetnje centrom pokazati svoju prelepu arhitekturu, prirodu, parkove...

Temišvar često nazivaju Mali Beč, jer se austrijski uticaji vide u svim aspektima – austrijska arhitektura, način na koji je grad povezan između trgova, kao i pešačka zona u centru. Temišvar je podređen pešacima, u samom centru grada nalazi se nekoliko parkova, koji su pluća ovog grada. Najpoznatiji je Park ruža u kom se održava veliki broj festivala, a tu su i Botanički park, Dečji, Alpski… Bogata istorija Temišvara i njegova velika raznovrsnost čine Mali Beč neodoljivim za turiste. Najvažnije znamenitosti se uglavnom nalaze blizu centra grada, što stvara utisak da je uži centar jedan ogromni muzej.

Najstariji trg Temišvara je Trg ujedinjenja, koji predstavlja srce između Srpske saborne crkve Svetog Đorđa i Rimokatoličke crkve posvećene takođe Svetom Đorđu. Temišvarska pravoslavna crkva važi za najlepšu pravoslavnu crkvu u Rumuniji, a u njenoj veličanstvenoj unutrašnjosti leže mnogi istorijski i umetnički značajni predmeti. Srpska pravoslavna crkva predstavlja složnu zajednicu Srba i Rumuna u Temišvaru, i dve pravoslavne crkve postoje i kao simboli prijateljstva dva naroda.

Ovaj trg okružen šarenim fasadama simbolično spaja dve religije i kažu da su na ovom mestu katolička i pravoslavna crkva fizički najbliže na svetu. Na samom trgu nalazi se spomenik Stub kuge, posvećen svetoj trojici u znak zahvalnosti za prestanak epidemije kuge, što je neretka pojava širom gradova bivše Austrougarske. Na Trgu ujedinjenja nalaze se i palate nekadašnjih bogataša – palata Barok i palata Bruk, izgrađene u baroknom stilu kao i sam Trg. Trg pobede u Temišvaru centralno je mesto svih dešavanja i glavno mesto susreta. Ovde se nalazi statua Romula i Rema sa vučicom, koju je Temišvar dobio od Rima kao poklon u dvadesetom veku, a pravljena je po modelu originalne bronzane statue iz petog veka pre nove ere. Odavde možete doći do zgrade Opere, kao i do Rumunske saborne crkve, a na samom trgu nalaze se i fontana, park, kafići i šetalište. Trg slobode je još jedan važan trg u Temišvaru, a na njemu se ističe bista narodnog heroja i borca za slobodu – Decebala, poslednjeg kralja Dakije. Tu se nalaze zgrade pozorišne i muzičke akademije, pa je ovo svojevrsni kulturni centar grada. Na Trgu pobede nalazi se niz gradskih palata iz vremena Austrougarske, građenih u stilu secesije. Ornamenti na zgradama svedoče o bogatoj prošlosti grada.

Posebna avantura je vožnja rekom Begej. Stanovnici Temišvara često plove s jednog kraja grada na drugi. Ova vožnja je divna prilika da vidite i druge delove grada.

Rumunska kuhinja je kombinacija mnogih kulinarskih tradicija sa kojima su Rumuni imali dodira, ali je sačuvala i neke svoje odlike. Na rumunsku gastronomiju uticala je pre svega turska kultura, ali i specijaliteti Srba, Nemaca i Mađara. Pod uticajem Rimljana nastala je tradicionalna poslastica – testo sa sirom, poznatije kao pasca.

Prethodnih godina Temišvar je kao i svi moderni gradovi izgradio šoping centre sa svetskim brendovima. Turisti obično podele svoje aktivnosti u Temišvaru na obilazak grada i obilazak prodavnica, budući da se često mogu naći velika sezonska sniženja. Najpoznatiji šoping mol je Iulius, jedan od najvećih u čitavom regionu. Još jedno sjajno mesto za šoping jeste Šoping grad Temišvar, gde je parking besplatan, za razliku od Iuliusa. U njemu se takođe nalaze radnje poznatih brendova kao što su Stradivarius, Reserved, Cropp, House, Sinsay, Pimkie…

Autor: Jana Stošić
Fotografije: pixabay.com

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledajte i ...
Close
Back to top button