SrbijaVesti

SEZONA TRAJE SVIH 365 DANA U GODINI: REKORDAN BROJ POSETILACA U ZAPADNOJ SRBIJI

Šta je to što Zapadnu Srbiju čini posebnom destinacijom za putovanja? Da li su to lepote Drine i Uvca ili planine poput Zlatibora, Zlatara, Tare? Zapadna Srbija se može pohvaliti bogatom prirodom, kulturnim nasleđem i inspirativnom tradicijom. Ona je zbog toga jedna od najposećenijih regija kako u našoj zemlji tako i u čitavom regionu. Na ovom području sezona više ne postoji, već traje svih 365 dana u godini, a turizam se konačno vratio u kolosek koji je imao pre pandemije.

Takođe, Zapadna Srbija je poznata i kao plodna regija na kojoj uspeva voće po kom je naša zemlja nadaleko poznata. Među njima nesumnjivo se nalaze malina i šljiva. Zanimljiv je podatak da je upravo malina iz ovog kraja  najpoznatija u svetu, s obzirom na to da je naša zemlja među najvećim izvoznicima malina na svetskom tržištu.

Ipak, što se tiče turizma, ako posmatramo statističke podatke za prvih devet meseci u odnosu na 2019. godinu kada nije bilo korona virusa, broj noćenja je veći za oko 30 odsto u odnosu na tu godinu koja je bila rekordna.

„Turizam se vratio na neka normalna kretanja, imamo povećanja i domaćih i stranih turista, naravno naše planine Zlatar, Zlatibor, Tara i Golija su najatraktivnije, a tu su i manje poznate destinacije koje privlače pažnju. Tu je ponuda i Prijepolja, Požege, Arilja, Kosjerića, ali i naravno grada Čačka sa veoma zanimljivim investicijama uloženim u Ovčar Banju, istakao bih i da grad Užice ima značajne novine što se turizma tiče, rekonstrukcija tvrđave Stari grad koja je od ove godine otvorena za podetioce, Neolitsko naselje, takodje. Naša ponuda prilagođena je svim starosnim grupama u to je rezultiralo povećanju turističkog prometa“ – rekao je za RINU, Miroslav Rađen direktor TO regije Zapadne Srbije.

Turististicka organizacija Prijepolja sa brdsko planinskim predelima itekako je interesantna gostima sa područja Vojvodine, koji rado posećuju prijepoljski kraj, a ove sezone akcenat je stavljen i na gastronimsku ponudu, izjavila je Dragana Varaklić, direktor TO Prijepolje.

„Posećenost je veoma velika, imamo priliku da predstavimo naše kulturno istorijske spomenike, raznolikost kultura , što je njima zanimljivo, ali i naše prelepe predele, zaštićena prirodna području, Sopotnicu, Kamenu Goru, Jabuku, manastir Mileševu, prijepoljski muzej sa stalnom postavkom Vlada Divca. Ono čime se ističemo jeste naša gastronomska ponuda i zaista hrana u Prijepolju je nešto što zaista ostavlja utisak na sve naše turiste“ – kazala je Vrakalićeva.

Bogatom turističkom ponudom predstavila se i Turistička organizacija Zlatar koja se pripremila za predstojecu zimsku sezonu. Ugostitelji su već izasli sa ponudama, a ono što je sigurno je da se cene neće menjati, već ostati na nivou prošle godine.

„Tu smo da najavimo početak zimske turističke sezone, sve ono što Zlatar može da ponudi tokom zime, ali i da sumiramo rezultate za ovu tekuću godinu. S obzirom na statistiku možemo da kažemo da smo zadovoljni ovom sezonom, uz veliku pomoć Vlade Republike Srbije kroz vaučere koji su dosta pomogli, jer je više hiljada vaučera podeljeno na Zlataru, tako da i samim tim smo imali dosta bolju tustičku ponudi i ostavili veći broj dolazak, ali i noćenja. Več odavno su i sami hotelijeri, ali i TO Zlatar izašli da ponudom za nastupajuću zimsku sezonu, ali i sa novogodišnjim ponudama“ – dodao je Branko Pucarević, direktor TO Zlatar.

Zapadna Srbija zadovoljiće turiste različitih potreba, te ćete u ovom regionu moći da provedete aktivan odmor i jednako uživate u šetnjama, različitim sportskim aktivnostima, ali i noćnom provodu.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button