Gastro kutak

NAJBOLJA PICA NA SVETU U 2022. GODINI

Frančesko Martuči pravi najbolju picu na svetu. Vlasnik „Pizzeria I Masanielli“ u Кazerti našao se na vrhu liste najboljih mesta na kojima možete pojesti picu u 2022. godini, prema online vodiču „50 Top Pizza“.

Ovo priznanje ne iznenađuje ljubitelje gurmanske pice koji već godinama dolaze u Кazertu da uživaju u Martučijevim majstorskim kreacijama, koje po mnogima prevazilaze tradicionalni italijanski recept.

Testo za picu u I Masanielli je veoma meko, lagano i prozračno, a prelivi su veoma kreativni i izbalansiranog ukusa. Pice obično sadrže visokokvalitetne sastojke koji se lokalno uzgajaju ili proizvode od lokalnih sirovina, kao što su inćuni iz Trapanija, masline iz Caiazze, kapari iz Saline i slično.

Na testo se stavlja krem od pečenog paradajza i kombinuje se sa različitim vrstama sireva – od bivolje burate do mekog Fior di Latte, ali i domaćim kobasicama ili šunkom od domaćeg crnog praseta Pelatelo Teanese.

Na meniju je oko 20 pica, ali i iza najjednostavnijih ukusa krije se zadivljujuća gastro kreacija. Pica Marinara Atomica, na primer, sadrži sos napravljen od paradajza San Marzano koji se kuva 12 sati pre nego što se stavi na testo. Uz picu ide i sušeni pienolo paradajz sa Vezuva, hrskava paradajz kora, paradajz majonez, planinski origano, beli luk iz doline Ufita i domaće maslinovo ulje.

I vegani će ovde pronaći nešto za sebe. Veganska pica kombinuje pečeni i svež paradajz pomešan sa smeđim šećerom, nanom, zelenim lisnatim povrćem, cveklom, majonezom od karfiola, hrskavim kaparima i ekstra devičanskim maslinovim uljem.

Podjednaka pažnja se poklanja i hrani, ali i termičkoj obradi. Neke pice u I Masanielli se termički obrađuju tri puta: kuvaju se na pari (al vapore) na 100 stepeni Celzijusa, prže (fritto) na 180 stepeni Celzijusa i peku (al forno) u rerni na 400 stepeni Celzijusa.

Iako su pice Frančeska Martučija poznate kao najbolje na svetu, cena je veoma pristupačna, a u zavisnosti koju izaberete koštaće vas od 6 do 14 eura. Zbog velikog interesovanja, ima dana kada I Masanieli napravi više od 1000 pica dnevno.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button