Vesti

Pariz za sve budžete: Mapa kafića u kojima je kafa 1 evro

Uprkos tome što je Pariz jedan od najskupljih gradova na svetu, kafa od 1 evro može se naći u mnogobrojnim kafićima. S interaktivnom kartom, obnovljenom u maju, Gradsko veće Pariza daje sve od sebe kako bi osiguralo da tako i ostane.

Lokalne pariske vlasti odlučile su da pomognu stanovnicima i posetiocima francuske prestonice da dožive lepe trenutke uz pristupačnu cenu kafe. Stoga je pre deset godina po prvi put pokrenuta inicijativa da se na interaktivnu kartu za turiste označe mesta koja nude ovo omiljeno piće za 1 evro. Iako je rastuća inflacija u prošloj godini uzrokovala znatno povećanje cena kafe i espresa, danas su neki kafići u Parizu zadržali pristupačnost i nude espreso za 1 evro.

Karta za turiste je podržana na službenim stranicama pariske gradske većnice, a sami građani mogu tu kartu sami ažurirati i proširiti je novim ugostiteljskim objektima.

Tako na primer ako sami pronađete lepo mjesto gde se poslužuje kafa ili espreso za 1 evro, možete uneti naziv lokala i njegovu adresu. Takođe se tu može napisati i komentar kako bi posetioci znali više podobnosti o usluzi koju pruža taj lokal.

Général Beuret jedan je od oko 80 kafića u središtu Pariza koji još uvek poslužuje espreso po povoljnoj ceni od 1 evra, prema interaktivnoj karti koju je izradilo parisko gradsko veće pre 10 godina i koje je nedavno obnovljeno.

“Mi smo jedan od lokalnih barova u susedstvu, imamo puno stalnih gostiju koji dolaze iz mnogo razloga”, kaže Emili Žoli Nikolas, 27-godišnja menadžerka taverne. „Činjenica da je kafa samo 1 evro omogućuje da naš pult uvek bude pun klijentima koji dolaze pre posla.”

Kako bi nadopunilo kartu, gradsko veće Pariza poziva svoje pratioce na Instagramu, TikToku i Facebooku da podele taverne, bistroe, kafiće i restorane koji još uvek nude kafu za 1 evro. Popis je proširen, ali nije konačan, a grad je i dalje u potrazi. “I dalje nam je potrebna vašu pomoć: podelite svoja omiljena mesta!” stoji na veb-stranici Veća Pariza.

Kao što se moglo očekivati, jeftine kafe teško je naručiti u područjima koja okružuju Ajfelov toranj, dok na severu i severoistoku grada, područjima koja manje posećuju turisti, gde je smeštaj jeftiniji i živi više lokalnog stanovništva, znatno više takvih objekata. Samo 19 kafića južno od reke Sene nudi kafu po toj ceni, dok ih je tri puta više severno od Sene.

Espreso u nekim od pariskih poznatih, turističkih kafića mogu daleko premašiti tu cenu. Espreso u slavnom Café de Floreu u chic Saint-Germain-Des-Présu košta 4.90 evra, a u La Rotonde na Montparnasseu 3.50 evra.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button