Zanimljivosti

Idealan dan za kupovinu avionskih karata

Kupiti ili ne kupiti? Pitanje je – kad?

Da li postoji idealan dan za kupovinu avionskih karata?

Američka kompanija za tehnologiju putovanja Ekspedija (Expedia Group) objavila je izveštaj o trikovima za putovanje avionom u 2024. godini u kojem navodi načine na koje možemo da uštedimo novac i umanjimo stres prilikom kupovine karata.

Najbolji dan u nedelji za rezervaciju letova?

Nekada je to bio utorak, ali nakon analizaranja podataka od dve godine unazad, Ekspedija je utvrdila da je nedelja 13% jeftinija. Ipak, to nije opšte pravilo već važi samo za međunarodne letove. Domaći letovi su u proseku jeftiniji za samo 6% ako se rezervišu nedeljom. Petak ostaje kao najskuplji dan za kupovinu.

Koliko unapred treba kupiti karte?

Prema izveštaju, međunarodni letovi trebalo bi da se rezervišu 60 dana unapred (ne više od četiri meseca), a domaći letovi 28 dana unapred kako bi se ostvarila najbolja ušteda. Za međunarodne letove to bi moglo da vam uštedi oko 10% u poređenju sa onima koji su rezervisali još ranije, dok bi za domaće letove to moglo da vam uštedi 24% u poređenju sa onima koji rezervišu u poslednjem trenutku.

Najbolji dan za početak putovanja?

To je još jedan od faktora koji utiču na cenu avionske karte. Stoga treba pažljivo birati datum putovanja. Ekspedija u izveštaju ističe da je četvrtak najjeftiniji dan dok je nedelja najskuplji dan za početak putovanja. Doduše, nakon analize rezervacija iz leta 2023, otkrili su da taj podatak varira u zavisnosti od godišnjeg doba. Tokom letnjih meseci 2023, putnici koji su krenuli na putovanje u ponedeljak (međunarodni let) ili utorak (domaći let), uštedeli su oko 15% u poređenju sa putnicima koji su krenuli u četvrtak i petak.

Takođe, podaci o statusu letova otkrivaju da letovi koji polaze posle 15.00 časova imaju, u proseku, 50% veću šansu da budu otkazani za razliku od letova koji polaze ranije tokom dana.

Posle svih trikova i statistike, ostaje samo da se spakuju koferi.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button