Gastro kutak

Beograd među 100 najboljih gastronomskih gradova sveta

Prema najnovijoj listi portala Taste Atlas, srpska prestonica zauzima zasluženo mesto među vrhunskim svetskim destinacijama za ljubitelje hrane

Taste Atlas, poznati globalni vodič kroz ukuse i tradicije sveta, objavio je listu 100 najboljih gradova na planeti kada je reč o hrani. Na listi se našao i Beograd, koji je zauzeo 68. poziciju, potvrđujući sve veći međunarodni ugled srpske kuhinje.

Italijanski gradovi dominiraju

Italija je ove godine apsolutni rekorder po broju gradova uvršćenih među gastronomsku elitu. Čak 20 italijanskih gradova našlo se na prestižnoj listi, a Napulj je poneo titulu najboljeg, sa maksimalnom ocenom pet. Odmah za njim su se plasirali Milano, Bolonja i Firenca, potvrđujući reputaciju Italije kao kulinarske velesile. Peto mesto pripalo je Mumbaju, što ukazuje na rastući značaj azijskih metropola u svetu gastronomije.

Taste atlas, gastronomija, hrana, jelo, specijaliteti, Beograd, Srbija, Balkan travel, Gastro kutak, Gastro corner, food, gastronomy, tourism, recipe, food, 2025

Beograd rame uz rame sa svetskim metropolama

Beograd se našao u društvu gradova kao što su Pariz, Tokio, Istanbul, Njujork i Madrid. Time se potvrđuje da je prestonica Srbije sve prepoznatljivija na globalnoj mapi ukusa. Gastronomsku scenu Beograda Taste Atlas ocenjuje kao bogatu i raznovrsnu, s dubokim korenima u tradiciji i snažnim autentičnim izrazom.

Taste atlas, gastronomija, hrana, jelo, specijaliteti, Beograd, Srbija, Balkan travel, Gastro kutak, Gastro corner, food, gastronomy, tourism, recipe, food, 2025

Više o gastronomiji možete pronaći u našoj rubrici Gastro kutak.

Regionalni kontekst – susedi dobro pozicionirani

Zanimljivo je da su i gradovi iz regiona obezbedili svoja mesta među 100 najboljih. Sarajevo se plasiralo na 46. mesto, Zagreb je zauzeo 59. poziciju, dok je Split rangiran kao 72. Najnovije rangiranje još jednom potvrđuje da balkanska kuhinja privlači pažnju internacionalnih gastronomskih znalaca.

Taste atlas, gastronomija, hrana, jelo, specijaliteti, Beograd, Srbija, Balkan travel, Gastro kutak, Gastro corner, food, gastronomy, tourism, recipe, food, 2025

Specijaliteti koji su izdvojili Srbiju

Prema mišljenju Taste Atlasa, srpska tradicionalna jela koja su ostavila snažan utisak na globalnu publiku su čvarci, ajvar, pirotski kačkavalj, pinđur, sjenički sir i čuvena pirotska peglana kobasica. Ova autentična jela, duboko ukorenjena u srpskoj kulturi i običajima, predstavljaju neizostavan deo lokalne trpeze i sada osvajaju i inostrane gurmane.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button