Šopska salata među najboljima na planeti
Balkanski klasik rame uz rame sa slavnim svetskim salatama

Salate su kroz istoriju bile mnogo više od običnog priloga. Još od doba starih Rimljana, kada su skromne zelene listove posipali solju i nazivali ih „posoljenim lišćem“, ovaj tip jela pratio je ljudsku ishranu, menjajući se i prilagođavajući lokalnim ukusima i običajima.
Danas, bez obzira na to da li je reč o jednostavnoj zelenoj salati, mešavini žitarica ili toplim i hladnim kombinacijama sa povrćem i proteinima, salata je postala izraz kulinarskog identiteta jednog naroda. Upravo u tom bogatom globalnom mozaiku, šopska salata, ponos balkanske trpeze, našla je svoje mesto na listi 24 najbolje salate sveta, potvrđujući kvalitet i popularnost koju uživa ne samo na Balkanu, već i šire.
Više zanimljivosti iz sveta gastronomije možete pronaći u Gastro kutku.
Šopska salata – simbol ukusa Balkana
Šopska salata, karakteristična za kuhinju Srbije, Bugarske i Severne Makedonije, prepoznatljiva je po svojoj jednostavnosti i savršenom balansu ukusa. Ime je dobila po Šopima, starom stanovništvu koje je naseljavalo ove prostore. Njeni glavni sastojci – paradajz, krastavac, pečena paprika, crveni luk i bogati beli sir – ujedinjeni su maslinovim uljem, sirćetom ili limunovim sokom i prstohvatom soli.
Ono što šopsku salatu izdvaja nije samo paleta boja koja podseća na zastave zemalja iz kojih potiče. Već i njena sposobnost da se savršeno uklopi uz različite glavne obroke, od roštilja do laganih letnjih jela. Upravo zbog te univerzalnosti i bogatog ukusa, postala je neizostavni deo balkanskih trpeza, a sada se našla i u svetskoj gastronomskoj sceni.
Društvo najboljih – šopska rame uz rame sa slavnim salatama
Pored šopske salate, među 24 izabrane našle su se i neka od najčuvenijih jela planete. Tu je italijanska panzanella, salata od paradajza i bajatog hleba. Zatim grčka horijatiki, poznata po maslinama i feti, kao i francuska Niçoise koja kombinuje tunu, masline, jaja i povrće.
Ne izostaju ni egzotičnije varijante. Među njima i tajlandska som tam od zelene papaje, etiopska timatim sa berbere začinom. Tu su i američke legende poput kobs i valdorf salate. Iako svaka od njih ima svoju priču i posebnost, šopska se ističe upravo autentičnošću i tradicijom koju vekovima čuva i prenosi.