U bogatoj ratarskoj kulturi Vojvodine razvijena je veština pravljenja naročite vrste hleba – cipovke. Pretpostavlja se da njegov naziv potiče od mađarske reči „cipó”, što znači okrajak. U Sremu, Bačkoj i Banatu ovaj izraz koristi se za manji hleb koji se nosi na put.
Reč je o belom pšeničnom hlebu sa kvascem koji ima karakterističan loptast oblik. Pravi se samo u Vojvodini i nigde više u svetu i ima istoriju dugu 300 godina. Dok se nisu otvorile prve pekare, žene su mesile i prodavale cipovku na pijacama. Pripremala se jednom do dva puta nedeljno i, za razliku od današnjih vekni, bila je teška od 3 do 5 kilograma.
Kako bi se postigao njen specifičan izgled, miris i ukus, cipovka je morala ručno da se umesi. Peče se na temperaturi od 240 stepeni u zidanim turskim pećima na drva, kako bi poprimila boju karamele. Zbog ovakvog načina pečenja, ostajala je sveža i do nedelju dana.
Ovaj tradicionalni vojvođanski hleb ima značajnu ulogu ne samo u svakodnevnom životu već i u obredima. Na dan Svetog Ištvana, nacionalnog praznika Mađara i danas se prave cipovke od brašna koje je dobijeno od svežeg roda pšenice. One se nose u crkvu gde se, nakon održavanja mise, dele prisutnima.
Cipovka je jedini hleb koji se seče na dva specifična načina. Prvi – „sečenje od srca”, gde se hleb drži pod miškom i seče se dužinom, prema sebi, s kraja. Drugi način je da se hleb prepolovi, a zatim se seče na kriške. Specifičan oblik cipovke nastao je narezivanjem loptastog, okruglog komada testa pri vrhu, pre ubacivanja u peć. Upravo zbog svog izgleda kažu da je to hleb koji se „smeje na mesec“.
Sastojci:
- 500 gr brašna
- 250 ml mlake vode
- 20 gr svežeg kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašika masti
Priprema:
Kvasac rastvorite u vodi, dodajte so i kašiku brašna. Ostavite smesu da odstoji 10 minuta. Dodajte mast i brašno, postepeno, sve vreme meseći testo. Znaćete da je testo je umešeno kada se pojave mehurići. Činiju treba pokriti krpama i dobro je „ušuškati”. Ostavite na sobnoj temperaturi 15 minuta. Nakon toga ponovo treba dobro premesiti testo. Oblikujte kuglu i stavite je u podmazan pleh. Cipovka treba da se odmara oko sat vremena. Rernu zagrejte namaksimum. Zasecite hleb, ne po sredini već više ka jednoj strani. Upravo zbog svog izgleda kažu da je to hleb koji se smeje na mesec. Pecite je 20 minuta, a kada je izvadite iz rerne tako vruću je premažite vodom. Ostavite je da se prohladi, a potom koricu premažite sa malo masti, što će dati posebnu hrskavost.