Gde otići?

OHRID – GRADIĆ KOJI OSTAVLJA BEZ DAHA

Jezero Ohrid

Jedno je od najstarijih na svetu i najdublje na Balkanu, Ohridsko jezero nalazi se na granici Makedonije i Albanije. Makedonski deo UNESCO je 1979. godine proglasio svetskom baštinom. Sa površinom od 358 kilometara kvadratnih ovo je, verovatno, najraznovrsnije stanište biljaka i životinja na planeti. Uprkos brojnim endemskim vrstama ovde žive i one koje to nisu. Takve su, na primer, vodene ptice ili selice, kakva je evropska jegulja. Jezero okružuju gradovi Ohrid i Struga u severnoj Makedoniji, kao i Pogradec u Albaniji.

Grad Ohrid

Nekada je imao 365 crkava, po jednu za svaki dan u godini – zato je nazivan „balkanskim Jerusalimom“. Najraniji stanovnici najšire oblasti Ohridskog jezera bila su ilirska plemena Enhelejci i Dasareti. Prema tradiciji, ovaj grad koji je prvobitno nazvan Lihnidos (Beli grad) osnovao je feničanski kralj Kadmo iz Tebe, koji je podigao i Budvu u Crnoj Gori. Klima je mediteranska, graniči se sa okeanskom – srednja temperatura najtoplijeg meseca iznosi nešto iznad 22 stepena Celzijusa, sa 2.300 sunčanih sati godišnje.

Naša preporuka

Ohridske crkve sa više od 800 ikona u vizantijskom stilu koje datiraju od 11. do kraja 14. veka su istorijsko i kulturno blago ovog grada. Manastir Sveti Naum, crkva Svetog Klimenta, kao i crkva Svete Sofije sa nestvarnim freskama takođe su neke od znamenitosti koje turisti nikad ne zaobilaze. 

Lutajte živopisnim starim gradom dok ne pronađete antičko pozorište helenističkog tipa, izgrađeno 200. godine pre nove ere, jer u njemu i dalje, svakog leta, možete da gledate predstave i uživate u koncertima. Popnite se na brdo do tvrđave cara Samuila, odakle se pruža nestvaran pogled na drevni grad i jezero koja oduzima dah. Ne propustite priliku da iskusite čaroliju vožnje brodom po Ohridskom jezeru. Ovo područje je poznato i po viševekovnoj tradiciji vinarstva. Leti u mnogobrojnim  kafićima tik uz jezero sve vrvi od gostiju, ali u ovo doba šetalište je prazno i sve je autentičnije. I konačno, ne zaboravite da kupite ohridski biser. Za razliku od drugih, ovom se dodaje najmanje osam slojeva tajne emulzije, zbog čega ima poseban sjaj. Tehniku je, prema legendi, ruski migrant 1920. godine prodao dvema porodicama i odtad se ona prenosi s kolena na koleno, po muškoj liniji.

Hrana

Makedonska kuhinja je slična ostalim na Balkanu. Popularno nacionalno jelo je pasulj odnosno čuveno „gravče na tavče“, a od kvalitetne ohridske pastrmke vešti kuvari spremaju nekoliko tradicionalnih specijaliteta. Makedonija je posebno poznata i po proizvodnji sireva, mladom belom sličnom feti, žutom nalik kačkavalju, kao i po izvanrednom jogurtu i mleku. Osim toga, ova zemlja obiluje mesom izuzetnog kvaliteta, naročito teletinom i jagnjetinom, a ima i bogatu ponudu divljači. 

Transport

U blizini se nalazi međunarodni aerodrom Ohrid, danas poznat kao „Aerodrom Sveti apostol Pavle“, koji je otvoren tokom cele godine.

Smeštaj

Ovaj grad posebnim čini i to što osim u raskošnim hotelima, možete spavati i u dobro očuvanim, kasnoosmanskim kućama. kasnoosmanskim kućama. Tradicionalnu gostoljubivost vlasnici su pretvorili u porodični biznis na bazi noćenja i doručka.

 

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button