Gde otići?

VODIMO VAS U MISTIČNU TVRĐAVU RAM, PONOS ĐERDAPA I PODUNAVLJA

Legenda kaže kako je Rem, Romulov mlađi brat blizanac, posle međusobnog sukoba dvojice osnivača velelepnog Rima, koje je odgajila vučica, krenuo u potragu za najromantičnijim mestom na svetu, gde će provesti život sa suprugom Leticijom. Nakon višednevnog lutanja, zaustavili su se konačno na visokim stenama iznad velike, ali mirne reke, koja je od odraza poprimala ružičastu boju. Na istom mestu, mnogo vekova kasnije, osmanski sultan Bajazit II zaspao je na svom ihramu (ćilimu), posle čega se osećao toliko odmorno i snažno da je odlučio da tu podigne jedno od najvećih pograničnih utvrđenja Osmanske imperije.

Bez obzira da li njen naziv potiče iz nekog od ova dva mita, ili možda još od obližnjeg keltskog hrama sa žrtvenikom, Ramska tvrđava još uvek je jedan od bisera ovog dela Podunavlja, koji poput čuvara stoji na ulazu u Đerdapsku klisuru. U prvih šest meseci po otvaranju, za turiste kompletno restauiranog kompleksa 2019, kojem su prisustvovali predstavnici državnog vrha Republike Srbije i ambasade Republike Turske, gotovo sedam hiljada znatiželjnika posetilo je ovo velelepno srednjovekovno zdanje.

Dunavska lepotica, kako je često nazivaju, pravougaonog je oblika, dužine 34 i širine 26 metara, sa ukupno pet kula, od kojih je najveća jugozapadna Donžon kula. O jačini vojnih kapaciteta grada govori činjenica da je bio okružen suvim rovom, kao i da se na samom utvrđenju nalazi čak 36 topovskih otvora (poređenja radi, Kalemegdanska tvrđava ima samo 22). Ono što čitavoj tvrđavi Ram daje dozu mističnosti svakako je centralna grobnica iz antičkog ili vizantijskog perioda, za koji nikada nije utvrđeno kome je pripadala.

Čitava istorija Rama ispunjena je sličnim zanimljivostima. U njemu se odigrao susret keltskih vođa sa čuvenim grčkim osvajačem Aleksandrom Makedonskim. Trajanov stub u Rimu opisuje pohod imperatora na Dačane, koji je započeo upravo iz Laderate, vojnog kampa koji se nalazio na mestu današnjeg Rama. U svoje vreme tu je boravio i čuveni hunski vođa Atila Bič Božiji.  Izdradnja tvrđave vezuje se za 1483. i sultana Bajazita II, koji je i sam nekoliko puta boravio u Ramu, u kojem i danas postaje ostaci osmanskih hamama. Austrijski grof Baron od Lopešti upamćen je u istoriji kao ,,heroj od Rama” zbog toga što je izgubio život boreći se navodno sam protiv hiljadu Turaka!

Hajdučka četa Milenka Stojkovića bile je jedinstvena jer je uključivala veliki broj devojaka oslobođenih iz harema nadelko od tvrđave Ram. Odavde je krenula prva srpska deputacija sa protom Matejom Nenadovićem, a takođe se za ovaj kraj vezuje Karađorđev povratak iz izgnanstva u Srbiju.

Nije lako pobrojati atrakcije koje privlače posetioce na mestu gde se spajaju Balkan i Panojija. Od onih prirodnih, poput druge najveće širine Dunava, kamene litice, Ade u obliku potkovice ili ušća reke Nere, pa do paraglajdinga sa Gorice, dunavske biciklističke rute i izazovnog rečnog prostranstva za najveštije ribolovce. Ramska tvrđava nalazi se nedaleko od popularnih lokacija, i to tvrđava u Smederevu I Golupcu, te Viminacijuma, Srebrnog jezera i crkve Svetih Arhangela, što je čini nezaobilaznom tačkom svakom ko se upusti u nezaboravnu avanturu obilaska ovog bajkovitog dela naše Srbije.

 

Izvor fotografija: www.ramskatvrdjava.rs

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button