Gde otići?

BEŠENOVAČKI BISERI – JEZERO I MANASTIR NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE

Svojim lepotama Vojvodina nas sa svakim godišnjim dobom iznova oduševljava. Dolaskom leta, otkrila je i mnoga iznenađenja za sve ljubitelje visokih temperatura. Jedno od njih je i Bešenovačko jezero, poznato i kao jezero Beli kamen.

Izvor: instagram/@razglednica_srbije

U blizini sela Bešenovo, na kopu gde se eksploatisao krečnjak, došlo je do pucanja vodonosne žile i  na radost svih uživalaca prirodnih lepota nastalo je biserno čisto jezero. Dubine preko 50 metara, okruženo belim stenama i obojeno tirkizno plavom bojom, jezero je pravo malo vojvođansko more.
Interesantno je da kamen, zbog svoje boje, iako je izložen suncu, zadržava nešto hladniju temperaturu. Meštani su se potrudili da upotpune uživanje, tako da su sada plaže očišćene i uređene, a nedaleko od njih nalaze se i kafići sa osveženjem, palačinkama i raznim okrepljenjima.

Izvor: instagram/ @razglednica_srbije

Ribolovci kažu da je ranije bilo poribljeno, međutim i sada se mogu videti sitne ribice, retko i  primeri tostobika, crvenperke, babuške i drugih. Ovo jezero okuplja sve generacije, pa stariji veruju da je blato oko njega, kao i sama voda lekovita, a mlađi pronalaze zabavu na kvadovima i sup daskama. Za ljubitelje adrenalina,posebno su interesantne litice s kojih se mogu videti grandiozni skokovi.

Izvor: privatna arhiva

Fruška gora i njena okolina su prava srpska riznica za sve vikend izlete i avanture. Bešenovački biser je samo jedan od 16 jezera na ovoj planini, a nedaleko od njega nalazi se i istoimeni manastir.

Kao jedan od retkih primera sakralnih objekata na Fruškoj gori koji se mogu povezati sa čuvenom lozom Nemanjica, manastir Bešenovo je zadužbina kralja Dragutina Nemanjića. Ikonostas je oslikao Stevan Aleksić, a sastojao se od zvonika sa kapelom, posvećenom Svetom Kirijaku i Juliti, kao i dvospratnim konacima na tri strane.

Izvor: facebook/ @manastirbesenovo

Smatra se da je manastir nastao krajem 13. veka u čast zaštitnicima vladarske loze Svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu, iako pisani tragovi postoje tek od 15. veka. O nekada velelpnom manastiru sa konacima pokraj potoka Čikoš, danas svedoče samo njegovi ostaci. Nakon mnogih istorijskih rušenja, sve do 2013. godine nije bilo inicjativa za njegovo obnavljanje. Tada je podignut drveni zvonik, a nadomak starih temelja sagrađena je manastirska crkva. Danas se tu održavaju službe, a iguman manastira je otac Arsenije Matić.

Izvor: facebook/ @manastirbesenovo

Ova dva fruškogorska bisera su preporuka za sve turiste i putnike namernike, koji žele da provedu aktivan  vikend u prirodi s porodicom i ponesu sa sobom nezaboravne utiske.

Izvor: facebook/ @manastirbesenovo

Slični artikli

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button