Bugarska

Sofija – prestonica Bugarske koja oduzima dah

Sofija, prestonica Bugarske, privlači sve više turista iz celog sveta, a ovaj grad sa bogatom istorijom i kulturom nudi raznolike atrakcije koje će zasigurno oduševiti posetioce.

U centru grada se nalazi prelepi hram  Svetog Aleksandra Nevskog koji predstavlja jedan od najvećih pravoslavnih građevina na svetu i izdvaja se po svom dizajnu i bogatom enterijeru, dok se unutar njega mogu videti brojne freske i ikone. Ova bogomolja izgrađena je 1908. godine i posvećena je Aleksandru Nevskom i ruskim vojnicima, poginulim u Rusko-turskom ratu (1877–1878), nakon kojeg je Bugarska dobila državnost od Osmanskog Carstva ali ne i potpunu samostalnost.

FOTO: Pixabay

Za one koji vole istoriju, Nacionalni istorijski muzej Bugarske je nezaobilazna destinacija. Ovaj muzej je smešten u prelepom zdanju koje datira iz 15. veka, a u njemu se nalazi velika kolekcija artefakata koji prikazuju istoriju Bugarske od prapovesti do modernog doba. Ovo je ujedino i najveći muzej u Bugarskoj koji poseduje oko 650.000 predmeta koji se odnose na arheologiju, umetnost, istoriju i etnografiju.

Sofija takođe ima veliki broj parkova i zelenih površina, a najpoznatiji među njima je park Borisova gradina, koji je idealno mesto za opuštanje i boravak u prirodi, a posetioci mogu uživati u šetnji pored reke ili jednostavno ležati na travi i čekati zalazak sunca.

Za one koji su zainteresovani za kupovinu, Vitosha ulica je pravo mesto. Ova pešačka zona nudi veliki broj prodavnica, restorana i kafića, a posetioci mogu kupiti suvenire u ulici koja neodoljivo podseća na Knez Mihailovu u Beogradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button