Srbija

Utvrđenje iz bajke na obali Dunava

Golubac je grad smešten na obali Dunava u Braničevskom okrugu na samoj granici sa Rumunijom. Mali grad lepe prirode i mnogobrojnih znamenitosti.

Najčuvenija znamenitost u Golupcu je Golubačka tvrđava – jedan od najfascinantnijih spomenika srednjovekovne kulture u ovom delu sveta. Golubačka tvrđava, poznata i kao „Golubac grad“, svoju istoriju vuče unazad gotovo sedam vekova.

Smeštena je 4 km nizvodno od grada, na visokim liticama gde se reka sužava pred sam ulaz u Đerdapsku klisuru.

Osnova Golubačke tvrđave prilagođena je konfiguraciji terena, a čine je 9 kula i palata. Njena unutrašnjost je jednako zanimljiva kao i gorostasna spoljašnost. Lepota kula, pogled na široki Dunav koji sa prozora deluje kao more, uz srednjovekovnu muziku koja se pušta na razglasu pružaju divno iskustvo. Šetnju unutar tvrđave možete prekinuti gledanjem video prezentacije o njenom nastanku i opstanku kroz vekove.  Posetom tvrđavi koračaće te kroz različite periode i kulture, od Rimskog do Osmanskog carstva, pa sve do današnjih dana.

Tvrđava je otvorena za posetioce, a cena ulazne karte zavisiće od toga za koji deo tvrđave ste se odlučili da obiđete. Podeljena je u tri zone, od čega je prva zona najlakša za obilazak, a najteža i najskuplja zona je za nešto spretnije turiste.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button