Događaji

Mesto dobrih ukusa i velika žurka na reci

Jubilarni 5. Good Food & Wine Festival u subotu, 1. jula na Sava promenadi

Jubilarni peti po redu Good Food & Wine Festival koji se održava u subotu, 1. jula na Sava promenadi okupiće više od 100 izlagača iz Srbije i regiona – najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Hotelu Calisi u Beogradu. Na Festivalu koji se ove godine održava pod sloganom “Mesto dobrih ukusa” građani će moći besplatno da degustiraju vina iz oko 30 vinarija kao i gastronomske specijalitete iz svih krajeva Srbije, a po specijalnim sajamskim cenama moći će i da ih kupe, kao i da se zabave uz bogati kulturno-zabavni program.

Program manifestacije predstavila je Milena Ivković, ispred organizatora Centra Spektar:
– U subotu će Beograd na vodi, plato iza zgrade Geozavoda koje je sada već kultno mesto poznato po koncertima svetskih zvezda, postati mesto dobrih ukusa, za šta su se pobrinuli naši izlagači kojih ima preko stotinu. Radno vreme sajma je od 14 do 23 časa. Ulaz je besplatan, degustacije takođe, tu su pršute, sirevi, džemovi, sokovi i druge đakonije, a verujemo da će se mnogi naši sugrađani i gosti obradovati specijalnim akcijskim cenama naših izlagača ukoliko žele da proizvode kupe i ponesu kući. Takođe, posetioci će uživati u kulturno-umetničkom programu na svečanom otvaranju u 15 časova, koji će otvoriti naš poznati KUD “Krsmanac”.  U 18 časova ćemo podeliti obradovati naše sugrađane i turiste nagradnom tombolom. Iznenađenje je i 10.000 poklona posetiocima tokom sajamskog dana.  Za kraj večeri  žurka na reci i dobra zabava – najavila je Ivkovićeva i pozvala zainteresovane izlagače da se do srede 28. juna mogu prijaviti za nekoliko preostalih izlagačkih mesta.

Novinarima se obratila i Danijela Vićentijević, samostalni savetnik u Ministarstvu turizma i omladine, koje je podržalo Festival, i istakla značaj ovakvih manifestacija za srpski turizam:
– Ministarstvo turizma i omladine podržava ovu manifestaciju jer ovakve vrste događaja privlače veliki broj stranih turista. Manifestacija koja za temu ima hranu je veoma aktraktivna jer ovaj element privlači turiste. Savremeni turista želi da uživa u jedinstvenim proizvodima,  a to Srbija ima da ponudi. Ovo je šansa i za turizam i za poljoprivredu, jer daje priliku malim proizvođačima da se promovišu na jeftin način. Prognoze trenutno pokazuju da je srpski turizam u porastu, a ono što privlači turiste je upravo hrana – izjavila je Vićentijevićeva.

Novinarima su se predstavili samo neki od izlagača. Direktor Privrednog društva Zlatiborski eko agrar, Marko Marić predstavio je izlagače Zlatiborskog okruga u okviru Zlatiborskog kornera, od pršutara do mlekara. On je najavio da će se ove godine po prvi put u ponudi naći organsko mleko proizvedeno u Srbiji, na Zlatiboru.

– Zlatiborski korner će činiti šest izlagača sa Zlatibora koji će se svojim ukusima predstaviti na najbolji mogući način. Posebno se ponosimo time što je mlekara “Naša Zlatka” počela da proizodi i organsko mleko, koje je trenutno jedino organsko mleko u Srbiji – rekao je Marić.

Vojvodina će tradicionalno na Good Food & Wine Festivalu imati Vojvođanski korner koji okuplja proizvođače iz pokrajine. Milica Šušnjić, PR Turističke organizacije Vojvodine je najavila broja iznenađenja povodom 20 godina od nastanka TO Vojvodine.
– Ova godina je i naša jubilarna, jer obeležavamo jubilej 20 godina postojanja. Posetioci će u okviru Vojvođanskog kornera pored uživanja u vrhunskim vinima, moći da saznaju mnoge novosti vezane za turizam u Vojvodini. Posebno smo ponosni na to što ćemo predstaviti Fruškogorsku vinsku šetnju Walk & Wine 2023. koja se realizuje uz podršku Ministarstva turizma i omladine i Pokrajinske vlade – izjavila je Šušnjićeva.

Među brojnim vinarijama nastalim poslednjih godina, izdvaja se vinarija “Živković”, čiji je podlmadak, mladi Ilija Živković, predstavio novinarima porodični posao koji Živkovići baštine već gotovo dva veka. Preci Ilijini, kako je on rekao, počeli su sa proizvodnjom vina daleke 1829. godine, a na Festivalu će predstaviti svoje inovativno crveno vino sa listom višnje.
Good Food & Wine Festival ima za cilj promociju Beograda kao najprestižnije siti brejk destinacije u regionu i  šire, kao i sveukupne turističke privrede Srbije kroz prezentaciju naše tradicionalne hrane, vina, zanatstva i drugih delatnosti. Festival je dobitnik prestižnog priznanja „Zvezda Beograda“, kao jedna od najboljih manifestacija u 2021. godini, koju je podržao Grad Beograd.

Svi zainteresovani izlagači se mogu prijaviti na telefon 011 3622407 i 062 781655 ili putem e- maila spektarcentar@gmail.com

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button