Intervju

Grčka spremna da pruži svaku pomoć Srbiji na evropskom putu

NJ.E. Maria Levanti, ambasadorka Grčke u Beogradu o planovima za jačanje veza između dve zemlje

NJ.E. Maria Levanti, ambasadorka Republike Grčke u Srbiji, u intervjuu za balkantravel.rs  govorila je o zajedničkom interesu za jačanje turističkih, ekonomskih i diplomatskih veza. Pre dolaska u Beograd, diplomatska karijera ambasadorke Levanti je uključivala pozicije kako u Atini, u Ministarstvu spoljnih poslova, na čelu Direktorata za NATO i OEBS, tako i u inostranstvu, gde je služila u Briselu, Rimu, Tirani, Parizu, i u ratom zahvaćenoj Siriji.

Na početku razgovora, ambasadorka je podelila svoje utiske o našem glavnom gradu, budući da zbog velikog broja obaveza nije imala priliku da poseti ostatak zemlje.

Iako sam u Beogradu od prošlog decembra, vrlo brzo sam shvatila da je ovo mesto puno pozitivne energije. Ljudi su srdačni i gostoljubivi, grad je pun života, a opet zadržava opuštenu atmosferu. Naravno, nije mi trebalo mnogo vremena da se prilagodim. U svoje slobodno vreme, iako je ono ograničeno, uživam u šetnjama gradom, posetama istorijskim i kulturnim znamenitostima i u degustiranju izvrsne lokalne kuhinje – istakla je ambasadorka.

S početkom lepog vremena, ambasadorka Levanti sa zadovoljstvom iščekuje da uživa u prirodnim lepotama Srbije.

Nažalost, nisam imala priliku da istražim prirodu i druge gradove, osim Beograda i Novog Sada, budući da imam mnogo aktivnosti i obaveza koje oduzimaju mnogo mog slobodnog vremena. Međutim, preko Beograda sam savršeno upoznala zemlju, ali se radujem se prilici da putujem i otkrijem neke od njenih skrivenih dragulja Srbije.

Ambasadorka koja je službovala i živela u različitim zemljama poput Italije, Belgije i Albanije, podelila je svoje zapažanje o sličnostima između Srba i Grka.

Tokom ovih nekoliko meseci koje sam provela u Beogradu, otkrila sam koliko su Srbi i Grci bliski u mentalitetu i ponašanju. Volimo da veći deo slobodnog vremena provodimo na otvorenom, cenimo dobru hranu i uživamo u životu u društvu dragih prijatelja. Obe naše nacije su zaista srdačne, prijateljske i velikodušne.

Grčka je već dugi niz godina omiljena destinacija za srpske turiste. Koliko naših turista godišnje poseti Grčku?

Drago nam je što je Grčka već dugo vremena najpoželjnija turistička destinacija za srpski narod. Od 2017. godine, osim u godinama pandemije, oko milion Srba godišnje poseti Grčku. Na osnovu podataka turističkih profesionalaca u Srbiji, sigurni smo da će dolasci iz Srbije u Grčku i u ovoj godini ostati na istom nivou. Većina Srba putuje u severnu i centralnu Grčku, na mesta kao što su Halkidiki, Pieria i Pelion. Međutim, povećava se broj srpskih turista koji biraju grčka ostrva za letovanje, među kojima su Krit, Rodos, Krf, Skiathos, Skopelos, Tasos, Zakintos i Samos, kao i drugi delovi kopna, poput Peloponeza, Preveze i Atinske rivijere.

FOTO: Ambasada Republike Grčke u Beogradu


S obzirom na trenutnu krizu u svetu, da li se mogu očekivati velike promene cena tokom predstojeće letnje sezone?

Ovo su svakako izazovna vremena. Međutim, čini se da postoji jedno područje na kojem potrošači ne žele da štede, a to su putovanja. Tokom 2022. godine, međunarodni turizam je zabeležio nezapamćen bum uprkos pritiscima životnih troškova. U Grčkoj je turizam snažno oživeo prošle godine, premašujući očekivanja, a industrija je u celini prevazišla ciljeve koje je postavila vlada. Prognoze za grčki turizam u 2023. godini su pozitivne, a podaci  iz prvih meseci ove godine pokazuju snažnu potražnju za grčkim destinacijama.

Kakve novitete vaša zemlja priprema za predstojeću turističku sezonu?

Prelaz grčke turističke industrije na održiviji i ekološki prihvatljiviji razvojni model je ključni prioritet za nas. Strateška ulaganja u turistički sektor usmerena su na digitalizaciju, održivost i infrastrukturu, istovremeno čuvajući prirodno i kulturno nasleđe zemlje, kako bi se dalje poboljšao turistički potencijal i istakle različite vrste iskustava i nove destinacije u Grčkoj za putovanja tokom cele godine.

U posljednjih nekoliko godina, Grčka je dobila konkurenciju zbog povećane posete  Turskoj, Egiptu, Tunisu… Kako se Grčka takmiči s konkurencijom?

Prošle godine Grčka je bila među 10 najtraženijih zemalja za putovanja u jesen i zimu, i ponovo je bila na vrhu liste mediteranskih zemalja prema celokupnom zadovoljstvu turista. Istina je da je konkurencija drugih mediteranskih zemalja u poslednjih nekoliko godina pojačana, ali to nam služi kao podsticaj jer nas tera da kontinuirano poboljšavamo naš turistički proizvod i razvijamo nove strategije.

Kakvi novi projekti i aktivnosti su planirani u vezi sa nastavkom saradnje u oblasti turizma između naše dve zemlje?

Jake istorijske, kulturne i verske veze između Grčke i Srbije se unapređuju kroz turizam, koji se takođe funkcioniše i kao most za rast i saradnju u svim produktivnim sektorima. Zato snažno podržavamo dalju saradnju u turizmu koja će doneti rast i prosperitet za narode obe zemlje. Čvrsto smo posvećeni preduzimanju mera koje će olakšati putovanja između dve zemlje tokom cele godine. Postojeći bilateralni memorandum o saradnji takođe podstiče i olakšava investicije grčkih i srpskih poslovnih ljudi, kao i poslovna partnerstva u odgovarajućim sektorima turizma. Partnerstva se mogu uspostaviti i radi promovisanja održivih turističkih praksi i razvijanja zajedničkih turističkih proizvoda. Takođe, memorandum o saradnji između dve prestonice Atine i Beograda, potpisan 2021. godine, predviđa blisku saradnju u nizu važnih oblasti kao što su turizam, kultura, zaštita životne sredine, javno zdravlje i urbanistički razvoj. Broj Grka koji posećuju Srbiju je poslednjih godina u stalnom porastu. Postepeno sve više Grka otkriva lepote Srbije i neverovatne mogućnosti koje zemlja nudi. Osim toga, Beograd postaje mnogo poželjnija destinacija za gradski odmor za Grke. Prepoznajući potencijal za povećanje turističkih tokova, Turistička organizacija Srbije i Turistička organizacija Beograda zajedno sa srpskim regionalnim turističkim organizacijama, 2019. godine preduzele su inicijative za dalje promovisanje turističke ponude Srbije u Grčkoj. Njihov napor tada su aktivno podržavale lokalne turističke vlasti, turistički radnici i asocijacije u Grčkoj, zajedno sa grčkom Nacionalnom turističkom organizacijom.

Grčka snažno podržava proces evropskih integracija Srbije. Da li se preduzimaju konkretne inicijative kojima će se pomoći Srbiji na tom putu?

Grčka smatra da je Srbija faktor od strateške važnosti za stabilnost i sigurnost u širem regionu. U tom svetlu, Grčka je uvek bila čvrsti i glasni podržavalac integracije Srbije u EU, čvrsto verujući da je to prirodno mesto Srbije. Osim toga, Grčka je spremna da pruži bilo kakvu tehničku i praktičnu pomoć naporima Srbije u pristupanju EU, ako je to potrebno.

Srbija i Grčka su veoma bliske i saradnja se značajno povećala u poslednjih nekoliko godina. Prema podacima Ministarstva za tehnološki razvoj iz 2022. godine, Grčka je jedan od najvećih investitora u Srbiji, sa ukupnom vrednošću investicija od 2,2 milijarde evra. Šta je uticalo na ovaj porast saradnje?

Kao što sam već pomenula, Grčka i Srbija imaju jake istorijske i kulturne veze. Te veze su podstakle grčku preduzetničku zajednicu da dođe i nastani se u Srbiji devedesetih godina prošlog veka, doprinoseći obnovi zemlje. Danas, Srbija je postala vodeća destinacija za investicije sa konkurentnim operativnim troškovima i visoko kvalifikovanom radnom snagom. Pored toga, strateški položaj Srbije, podsticaji za investicije, pristup ključnim tržištima, reforme u izdavanju građevinskih dozvola, zakonima o radu, javnim nabavkama i privatizacijama koje su poboljšale poslovno okruženje, učinili su je još privlačnijom destinacijom za investitore. Stoga postoji snažna želja da se ojača i pojača saradnja u sektorima turizma, trgovine, infrastrukture, transporta, energetike i životne sredine, pa čak i u informaciono-komunikacionim tehnologijama i inovacijama.

Grčka je jedna od pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo, ali prošle godine je u medijima bilo spekulacija o promeni tog statusa. Da li Srbija i dalje može računati na podršku Grčke u vezi sa Kosovom?

Naš stav o nepriznavanju Kosova ostaje nepromenjen. To je takođe potvrdila na najvišem nivou predsednica Helenske Republike Katerina Sakelaropulu, tokom njene nedavne posete Srbiji.

Početkom godine, Srbija je započela izgradnju gasnog interkonektora sa Bugarskom, a radovi bi trebalo da budu završeni do septembra ove godine. Tada će Srbija biti povezana sa gasovodom između Bugarske i Grčke i moći će da snabdeva gasom iz Azerbejdžana ili sa LNG terminala u Grčkoj. Da li je Grčka nova energetska raskrsnica na Balkanu i kakvu korist Srbija ima od toga?

Strateški položaj Grčke kao vrata za LNG je od velikog interesa ne samo za samu zemlju, već i za jugoistočnu Evropu u celini. Alexandroupolis FSRU, kada bude završen, pružiće 5,5 milijardi kubnih metara (bcm) prirodnog gasa godišnje tržištima Grčke, Bugarske, Srbije i Severne Makedonije. Očekuje se da će ovaj projekat značajno doprineti energetskoj sigurnosti jugoistočne Evrope i Evrope u celini. Želim da napomenem da, osim Alexandroupolis FSRU i već postojećeg LNG terminala na ostrvu Revithoussa, u Grčkoj su planirana četiri nova LNG terminala, tj. „Dioryga LNG“ kod Korinta, drugi FSRU kod Trakije, „Thessaloniki FSRU“, blizu Soluna i „Argo FSRU“, kod Volosa. Kada je reč o gasovodima, pored TAP-a, izgradnja gasovoda Grčka-Severna Makedonija dodatno će poboljšati sposobnost Severne Makedonije da nabavlja gas iz različitih izvora, kao i Srbije kada bude realizovan projekat gasovoda Srbija-Severna Makedonija. Ovo će doprineti naporima Srbije u diversifikaciji energetskih izvora, paralelno sa interkonektorima Grčka-Bugarska-Srbija. Jasno je da samo kroz bližu saradnju i zajedničke napore između naših zemalja ćemo uspeti da ojačamo stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope.

Čime se najviše ponosite u svom mandatu do sada kada je reč o odnosima naših dveju zemalja?

Preuzela sam funkciju ambasadora Grčke u Srbiji krajem prošle godine. Ovo je vrlo kratak period da bih postigla neki veći uspeh. Međutim, moj cilj je da u toku svog mandata učinim sve što je u mojoj moći da dalje unapredim već odlične odnose između naše dve zemlje i našu ekonomsku i trgovinsku saradnju. Nedavnom uspešnom posetom Nj.E. predsednice Helenske Republike, Katerine Sakelaropuluu Srbiji to je i potvrdjeno.

Autor: Vasilije Filipović

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button