Intervju

U pripremi Sporazum o slobodnoj trgovini, kriza je šansa za Srbiju i Egipat

Ambasador Arapske Republike Egipat u Srbiji, Njegova ekselencija Basel Salah tek godinu dana je u Beogradu, a već je proputovao celu Srbiju, koja ga, kako ističe, po svojim prirodnim lepotama neodoljivo podseća na Švajcarsku. Još pre stupanja na diplomatsku funkciju, bio je odlično upoznat sa kulturom i istorijom našeg naroda, koju opisuje kao “veoma slavnu”.

U 2023. godini u kojoj se obeležava 115 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa naše dve zemlje, pokreće važne inicijative za osnaživanja saradnje između Egipta i Srbije.  O planovima i aktivnostima uoči ovog jubileja u intervjuu za portal balkantravel.rs sa g. Salahom razgovaramo u zgradi ambasade na beogradskom Senjaku, uz fotografisanje na balkonu na kom su jedan od sastanaka pre nekoliko decenija održali predsednici Egipta i SFRJ, Gamala Abdela Naser ​​i Josip Broz Tito.

Egipat i Srbija imaju odlične odnose, a ipak postoji veliki prostor za unapređenje bilateralne saradnje u brojnim oblastima. U vreme predsednika Nasera i Tita, dve zemlje su imale veliku ulogu u osnivanju Pokreta nesvrstanih i zajedno sarađivale u korist celog nezavisnog i slobodnog sveta podseća Njegova ekselencija g. Salah i dodaje:

Egipat i Srbija održavaju stare diplomatske odnose, uspostavljene 1908. godine. Ovi izuzetni odnosi zasnovani su na čvrstim vezama u novijoj istoriji, ukorenjeni u karakterističnim i identičnim pogledima i ciljevima prema budućnosti naših zemalja i naroda. Nadležna ministarstva Egipta i Srbije sa nestrpljenjem očekuju obeležavanje 115. godišnjice diplomatskih odnosa dve zemlje kroz organizovanje niza zvaničnih poseta i kulturnih događaja u obe zemlje u okviru Nedelje egipatske kulture u Srbiji i Nedelje srpske kulture u Egiptu.

FOTO: M. Đuričić

Gde vidite najveći potencijal u saradnji dve zemlje?

Saradnja Egipta i Srbije ima veliki potencijal u više oblasti: u oblasti privrede, trgovine poljoprivrednim i industrijskim proizvodima, telekomunikacijama, informacionim tehnologijama, ali i drugim oblastima. Naše zemlje su započele pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini koji će omogućiti povećanje obima trgovine između država. Ovaj SST ima potencijale za postizanje veće trgovine i investicija i ekonomske saradnje između obe zemlje. Trenutna međunarodna situacija predstavlja priliku za obe zemlje da intenziviraju svoje partnerstvo u cilju prevazilaženja posledica aktuelne krize, kao i diversifikacije izvora svog uvoza.

Na šta ste najviše ponosni u dosadašnjem mandatu, kada je reč o zbližavanju naše dve zemlje?

Izuzetno sam ponosan na svoje trenutne napore da maksimalno unapredim bilateralne odnose Egipta u Srbiji, kako bih otvorio nove horizonte saradnje. S tim u vezi, želeo bih da se osvrnem na nedavnu posetu Njegove ekselencije predsednika Egipta Abdel Fatah el Sisija, koji je boravio ovde od 19. do 22. jula 2022. godine, kao pokazatelj negovanja prijateljskih veza i entuzijazma obe zemlje da daju snažan podsticaj bilateralnim odnosima u svim sferama. Ova poseta nije bila samo istorijska, jer je bila prva poseta jednog egipatskog lidera Srbiji posle više od 35 godina, već je i od suštinskog značaja za postavljanje čvrste osnove mnogim institucijama sa obe strane za izgradnju i održavanje uspešnog strateškog partnerstva. To jasno stoji u Zajedničkoj deklaraciji o strateškom partnerstvu dve zemlje koju su potpisala dva predsednika.

Predsednik Egipta u Srbiji posle 35 godina

Egipat i Srbija dele istoriju čvrstih prijateljskih odnosa još od početka 20. Veka koji su dostigli  vrhunac  pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, za vreme vladavine Gamala Abdela Nasera i bivšeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita. Njihovo istinsko prijateljstvo je u to vreme samo dodatno ojačano odlukom da zajedno s indijskim premijerom Džavaharlalom Nehruom osnuju Pokret nesvrstanih.
Trenutni predsednik Abdel Fatah El Sisi je prvi egipatski predsednik koji je došao u Srbiju, posle 35 godina, nakon posete Hosnija Mubaraka u julu 1987. godine.
Predsednik Vučić je tom prilikom uručio Orden Republike Srbije predsedniku Egipta za izuzetne zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa između dve zemlje. Dvojica predsednika potpisali su Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva između Srbije i Egipta i prisustvovati potpisivanju još 12 sporazuma o saradnji između dve zemlje.

Koji su još oblici saradnje u planu kada su naše dve zemlje u pitanju?

Pored potpisanog sporazuma o saradnji između Grada Jagodine i egipatskog grada Marsa Alama u regionu Crvenog mora, u toku je i predlog za uspostavljanje saradnje između Jagodine i drugih gradova u oblasti Južnog Sinaja. Egipat i Srbija veruju da su odnosi gradova obe zemlje važni za razvoj ukupne saradnje. Potpisan je takođe niz sporazuma o saradnji između: Aleksandrije i Novog Sada, Šarm El-Šeika i Niša, Asuana i Užica, a za još tri predloga se trenutno pregovara između gradova sa obe strane.

FOTO: M. Đuričić

Prema podacima Nacionalne asocijacije turističkih agencija Egipat se nalazi među četiri najpopularnije destinacije za srpske turiste odmah iza Crne Gore, Grčke i Turske, a broj turista na godišnjem nivou se kreće između 30.000 i 50.000. Koliki je porast turista i možete li da najavite neke novitete za letnju turističku sezonu?

Broj srpskih turista u Egiptu beleži primetan porast u poslednjih 5 godina. Taj broj je udvostručen više puta od 2017. godine da bi dostigao nekoliko desetina hiljada tokom 2021. i 2022. godine. Egipat ove godine uvodi smeštaj za duži boravak. Svaki turista može da dobije posebne ponude sa pogodnostima za boravak od mesec dana sa punim pansionom u nekom od odmarališta. Dugi boravak nudi turistima mogućnost da posete druge gradove i iskuse različite vrste turizma u poređenju sa redovnim turističkim paketima koji traju samo 7 do 10 dana.

Čime se Egipat izdvojio kao jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija, s obzirom na veliku ekspanziju turizma prethodnih godina?

Turistička industrija ostaje jedan od glavnih izvora nacionalnog dohotka za turističku zemlju poput Egipta, i kao rezultat toga, egipatske vlasti uvek poklanjaju veliku pažnju razvoju ovog sektora. Istorijske lokacije, blagotvorna klima tokom cele godine i geografska lokacija zemlje, čine Egipat prvom destinacijom koju planira većina putnika i avanturista. Egipat je spreman da ih primi tokom cele godine.

Naša zemlja kombinuje brojne vidove turizma koji će zadovoljiti sve zahteve putnika. Najčešći vid turizma u Egiptu je naravno kulturni, odnosno istorijski turizam koji je vezan za obilazak drevnih monumentalnih destinacija i posmatranje bezvremenskog blaga predaka.

Hurgada je jedna od omiljenih destinacija za odmor građana Srbije, po čemu je ona toliko posebna?

Hurgada važi za jednu od najboljih destinacija za odmor u Egiptu i leti i zimi. Poseduje raznovrsna odmarališta koja odgovaraju svim ukusima i očekivanjima turista i poseduje različite kategorije smeštaja u rasponu od 3 do 5 zvezdica. Ovo letovalište nudi jedinstveno iskustvo turistima uključujući plivanje, surfovanje, ronjenje, vodene aktivnosti, krstarenja morem i još mnogo toga.

 Kažete da ste obišli celu Srbiju, koja mesta Vam se najviše dopadaju ovde?

Posetio sam Zlatibor, to je izuzetno lepa planina. Srbija ima očaravajuće ravničarske predele, veličanstvene livade, guste šume i sunčana brda. Puna je mogućnosti za uživanje – izleti, zimski sportovi, a nudi i bogato kulturno i turističko iskustvo.

Bio sam u Nacionalnom parku Tara u Zapadnoj Srbiji i čuo sam tamo mnogo legendi ukorenjenih u srpskoj istoriji. Nacionalni park ima sve, od veličanstvenih vidikovaca do skrivenih uvala bogatih florom i faunom, jezera iz bajke i brojna čuda prirode.

Da li se planira promocija Srbije i njene turističke ponude u Egiptu?

Egipatsko tržište predstavlja priliku za Srbiju. S tim u vezi, Vlada Srbije donela je odluku da privremeno olakša procedure izdavanja viza za državljane Egipta za turizam u periodu jul-septembar 2022. godine. Olakšano dobijanje viza za državljane Egipta, kao i direktni letovi između Beograda i Кaira, koji će početi 15. maja 2023. godine, doprineće rastu turizma u Srbiji.

Egipat i Srbija međusobno poštuju teritorijalni integritet obe zemlje

U svetlu odličnih odnosa Egipta i Srbije i istorijskih veza dveju zemalja, Egipat i Srbija međusobno poštuju teritorijalni integritet obe zemlje, što se ogleda u poštovanju međunarodnih zakona i odluka međunarodnih organizacija  – podvukao je ambasador Basel Salah.

S obzirom na to da ste sada naš sugrađanin, kakav utisak ste stekli o Beograđanima?

Moja porodica i ja zaista uživamo u Srbiji. Svi su veoma topli, velikodušni i uslužni. Ljudi se uvek trude da vam pomognu u svemu što vam je potrebno. Osećamo da nikada nismo otišli od kuće, jer uživamo u gostoprimstvu srpskog naroda i njegovoj ljubaznosti i prijateljstvu. Moj mali sin Jusef koji ima sedam godina mi je rekao da bi voleo da ostane u Srbiji 300 godina.

Šta vam se najviše ovde najviše dopada?

Bezbednost, pre svega, je ono što obeležava prirodu grada Beograda. Uvek se osećam sigurno i bezbedno kada se krećem ili šetam po beogradskim ulicama. Veoma volim prirodu i zelenilo, istorijske znamenitosti kao što su tvrđave, manastiri, jezera, prirodni rezervati, skijališta i još mnogo toga. Srbija je gostoljubiva zemlja i srpski narod je veoma prijateljski nastrojen. Zaista, ovo je nezaboravno iskustvo.

Autor: Vasilije Filipović

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button