Slovenija

Ljubljana – grad između Alpa i Jadranskog mora

Ljubljana je jedna od najmanjih prestonica u Evropi. Postoji mnogo mesta koja ne smete propustiti i većina se nalazi blizu jedno drugog, pa je mnogima dovoljan samo jedan dan kako bi se sve atrakcije obišle. Ipak, bolje je da joj posvetite makar nekoliko dana i lepo se upoznate sa svim znamenitostima. U Ljubljani ćete uživati u interesantnoj arhitekturi, brojnim mostićima, prelepim dvorcima... Uz to, čućete zanimljive legende i jesti neverovatne gastronomske specijalitete.

Većina ljubljanskih atrakcija nalazi se u samom centru grada, oko čuvenog Prešernovog trga. To je glavni trg, nazvan po slovenačkom pesniku Francu Prešernu. Ovo je ujedno i jedno od najvažnijih delova Ljubljane još od srednjeg veka, kada su ovde bile gradske kapije. Kasnije, u sedamnaestom veku ovde je podignuta Crkva Marijinog Vavedenja, može se reći – simbol grada. Sve do dvadesetog veka ovaj trg je nosio ime Marijin, da bi kasnije, kada je ovde podignut spomenik Francu Prešernu, dobio naziv Prešernov trg.

Ovde ćete videti i čuveni most Tromostovje, tj. tri povezana mosta. Zamisao je bila da dva mosta budu pešačka, a samo jedan otvoren za saobraćaj. Naravno, pošto je danas centar Ljubljane zatvoren za saobraćaj, sva tri msota su pešačka. Podigao ih je čuveni arhitekta Jože Plečnik, koji je za Ljubljanu bio ono što je Gaudi za Barselonu. Njegova dela su i zgrada biblioteke, groblje i još mnogo zgrada i parkova u gradu.

U neposrednoj blizini Prešernovog trga nalazi se Mestni trg sa čuvenom Robovom fontanom, koja predstavlja tri reke – Savu, Krku i Ljubljanicu. Projektovao ju je Frančesko Robe u osamnaestom veku. Fontana koja se nalazi ovde je zapravo replica, jer je orginal prebačen u Narodnu galeriju. Ovde se nalazi i katedrala posvećena Svetom Nikolaju, koji je zaštitnik ribara i moreplovaca, kao i novi, Mesarski most. On je polazna tačka za turističke brodiće kojima možete obići Ljubljanu i sa reke.

Sledeći zanimljiv most je Zmajski, za čije su ime zaslužni zmajevi na njegovim krajevima. Nakon njega, doći ćete do Krekovog trga, gde se nalazi uspinjača kojom se možete popeti do dvorca na vrhu grada. U okviru tog kompleksa nalazi se i kazamat, nekoliko tornjeva, kapela… Vožnja se plaća, kao i ulaz u dvorac, ali će sve vredeti, jer odavde imate najlepši pogled na Ljubljanu. Prelep pogled možete imati i sa Nebotičnika, nekada najviše zgrada u Kraljevini Jugoslaviji, na čijem se poslednjem dvanaestom spratu nalaze kafić i vidikovac.

U blizini su još dva poznata gradska trga – Kongresni trg i Trg Republike. Kongresni trg poznat je po zgradama Univerziteta i Filharmonije. Centralni deo zauzima veliki park, a preko puta je Uršulinska crkva.

Mesto koje ne bi trebalo da propustite je Ljubljanski dvorac, koji se takođe nalazi nadomak centra grada. Ceo ljubljanski stari grad živi svoju srednjevekovnu bajku i u našem dobu. Nekada je bio sedište knezova, a arheolozi smatraju da je ovaj deo bio naseljen još 1200. godine pre nove ere.

Još jedno prelepo mesto za šetnju je park Tivoli – najveći park u Ljubljani. U njemu postoji nekoliko objekata,  najpoznatiji je svakako dvorac Tivoli. Izgrađen u 17. veku, prvobitno je bio vlasništvo jezuita da bi ga u 19. veku renovirao maršal Jozef Radecki. Ovde se, u severnom delu parka Tivoli nalazi i dvorac Cekin. U njemu se od 1951. godine nalazi Muzej savremene istorije Slovenije.

U parku se nalazi i Hala Tivoli, kompleks koji se sastoji od dve sportske arene, otvoren davne 1965. godine. Manja arena je zapravo košarkaška dvorana, a veća je namenjena hokeju na ledu.

Ovde možete posetiti i ribnjak Tivoli, koji se koristi za rekreaciju i ribolov. Pored njega, na travi, tokom letnjih meseca se nalazi biblioteka na otvorenom. Ljubljanska botanička bašta u Tivoliju upravlja staklenikom sa tropskim vrstama, kao vrtom sa ružama. Između ostalog, u vrtu ćete upoznati prvu slovensku vrstu ruža pod nazivom Prešern.

Autor: Jana Stošić
Fotografije: pixabay.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button