Intervju

Egipatski guverner posetio Srbiju radi unapređenju turističke saradnje između dve zemlje

Guverner Haled Fuda o istorijskom prijateljstvu između Egipta i Srbije

U nedavnoj poseti Srbiji, guverner Južnog Sinaja Haled Fuda, u intervju za portal balkantravel.rs govorio je o namerama za unapređenje saradnje između Egipta i Srbije. Ova poseta rezultat je uspešnog potpisivanja protokola o saradnji između egipatskog Šarm el Šeika i srpskih gradova Niša i Jagodine.

Njegova poseta svedoči o želji za jačanjem veza između Južnog Sinaja i Srbije, pogotovo u oblasti turizma, i otvara perspektive za saradnju i razmenu iskustava između dve prijateljske zemlje.

Ja sam zainteresovan za poboljšanje saradnje na polju turizma i ostvarenje potpisanih sporazuma sa gradom Nišom, sa kojim smo se prošle godine pobratimili. Takođe ću posetiti gospodina Dragana Markovića Palmu, kao odgovor na njegovu prošlogodišnju posetu Šarm el Šeiku, gde ćemo imati priliku da poboljšamo saradnju sa Jagodinom.

Više puta do sada ste bili u našoj zemlji, možete li nam reći koliko puta tačno i šta Vam se najviše dopada ovde?
U Srbiji sam bio tri puta, prvi put 2004. kada je uspostavljen vojni komitet između dve zemlje, drugi put 2021. kada smo razmatrali bratimljenje Niša i Šarm el Šeika, dok je treći put ova sadašnja poseta sa ciljem da se dodatno poboljšaju odnosi između dve zemlje. Srpski narod mi se najviše dopada, volite goste baš kao i Egipćani. Vi ste kroz istoriju smatrate našim prijateljskim narodom.

Koji su konkretni rezultati potpisivanja protokola o saradnji između Šarm el Šeika i Niša, ali i Jagodine?
Saradnja se prvenstveno ogleda u oblasti turizma, kulture, razmeni različitih iskustava.
Mi smo razgovarali o razmeni umetničkih grupa i sportskih klubova koji bi eventualno putovali u drugu zemlju i spremala se za takmičenja. Tu se najbolje vide prednosti u razlikama između naše dve zemlje. Vi ovde imate klimu koja nije prisuta kod nas, sa dosta snega, ali saradnja je planirana i na raznim drugim poljima.

Kakve su veze između Južnog Sinaja i Srbije i da li planirate da unapredite te odnose?
Naše veze su veoma značajne i prisutne još od osnivanja Pokreta nesvrstanih. Nakon što je naš predsednik Abdel Fatah el Sisi prošle godine boravio u Beogradu, saradnja između naše dve zemlje je poboljšanja, a moja poseta je samo usledila nakon predsedničke posete. Ja sam danas tu da bih pomogao u poboljšanju odnosa i moj cilj je da se unapredi saradnja.

Kako biste opisali trenutno stanje turizma na Južnom Sinaju i šta je ono što najviše privlači srpske turiste?
Nama je turizam jedna od najznačajnijijh delatnosti. Mi smo nedavno organizovali i veoma značajnu Кonferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP27 koja je ugostila više od 65 hiljada ljudi u Šarm el Šeiku. To je grad koji je dosta unapređen i razvijen, te sve ovo zajedno poboljšava sam turizam koji nastavlja i dalje da se razvija.

Kakav je trenutni status infrastrukturnih projekata na Južnom Sinaju?
Želim da kažem da mi sada živimo najbolji period u istoriji Egipta, sa predsednikom Sisijem na čelu. Južni Sinaj se potpuno renovirao, a pored samih zgrada renovirani su i putevi koji su razvijeni po celoj regiji, bolnice i škole. Sada su izgrađeni i univerziteti, kojih pre uopšte nije bilo, dok ih sada imamo čak tri. Sve to je urađeno uz podršku predsednika Sisija Južnom Sinaju.

Koje poruke želite da prenesete srpskom narodu i vladinim zvaničnicima tokom Vaše posete Srbiji i kako biste opisali perspektive buduće saradnje između naše dve zemlje?
Mi želimo da kažemo srpskom narodu da ga volimo i da jako ličite na egipatski narod. Naše prijateljstvo i kultura se kroz istoriju često susreću i nadamo se da će se odnosi još poboljšati u budućnosti, na čelu sa našim predsednicima.

Kako biste ocenili nivo bezbednosti na Južnom Sinaju s obzirom na to da se nalazi na važnoj geostrateškoj tački između Sueckog kanala i granice sa Izraelom?
Imamo dobre odnose sa Izraelom, postoji veliko razumevanje između obe strani, pa tako i veliki broj diplomatskih poseta. Jevreji u velikom broju posećuju Šarm el Šeik, i to bez vize. Naše veze su jako dobre i ophodimo se prijateljski jedni prema drugima.


Autor: Vasilije Filipović

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button