Intervju

Danilo Mašojević: Pribojski ćevapi su bolji od sarajevskih

Poznati TV voditelj Danilo Mašojević na samom početku 2023. godine u razgovoru za portal Balkan Travel otkriva koje destinacije bi voleo da poseti u ovoj godini, kao i koji je to ćevap bolji od sarajevskog. 

Voditelj jutarnjeg programa vikendom „Pokreni se“ i emisije „Među nama“ televizije Nove S, dočekao je Novu godinu kao turista u Beogradu – u Skadarliji, dok je božićno jutro proveo radno – u studjiu. Kada se pomene Božić, Mašojeviću je prva asocijacija na njega period kada je bio dete i položajnik u nekoliko domova, kao i dinar iz česnice.

„Bio sam položajnik u 4-5 domova u Priboju. Budio sam se ujutru rano, kupao, uvek oblačio nešto novo, kao što običaj nalaže. Najranija sećanja za Božić su mi „koliko varnica toliko parica“ i šporet u kom se džara vatra. Naravno, i ko će da izvuče dinar iz pogače.“

Što se tiče njegovog rodnog kraja, Danilo je otkrio zbog čeka bi turisti trebalo da posete Priboj i okolinu, ali i izneo jednu smelu tvrdju – da su pribojski ćevapi bolji od sarajevskih.

„Priboj je na idealnoj lokaciji, nalazi se na 45 minuta od Višegrada, blizu je Zlatara koji je predivan, Zlatibor je tu za one koji vole malo provoda u planini, mada je i Zlatibor nedevoljno istražen. Tu su još i jezera koja su predivna. Tačnije Potpećko jezero koje je predivno, ali smo ga mi učinili najvećom plutajućom deponijom u Srbiji, tako da opomena za sve da vodimo računa o tome gde odrastamo. U Priboju ćete pojesti bolje ćevape nego u Sarajevu, to smem da potpišem, ako ne verujete dođite pa proverite. Priboj je najlepši leti kada je tu dosta ljudi koji žive negde drugo a inače su iz Priboja i onda je prava čaršijska atmosfera jer je provod na svakom koraku. Kada ste u Priboju obavezno se raspitajte gde možete da probate ćeške, to je pljevaljsko-pribojski specijalitet.“

Zbog novinarskog posla, on je često imao priliku da putuje po Srbiji i regionu, a jedno od najprijatnijih iskustava imao je u Pirotu i Albaniji.

„Ne mogu reći da nisam očekivao ništa, ali prijatno me je iznenadio Pirot. To je možda jedan od najčistijih gradova u Srbiji, super su ljudi, odlična hrana i blizu je Stara Planina koje je predivna i zimi i leti. Tu sam otišao bez prevelikih očekivanja, a odlično sam se proveo. Na primer Albanija, Saranda, kada sam išao 2016. nisam znao šta da očekujem i zaista najlepše plaže sam video u Sarandi, prirodni beli pesak.“

FOTO: Privatna arhiva

 

Danilova omiljena destinacija u regionu je planina Durmitor, a sa nama je podelio i zanimljivu anegdotu sa Pivskog jezera.

„Durmitor u Crnog Gori, to mi je ubedljivo kod nas u regionu najlepša planina, posebno u maju ili junu. Posebnim ga čini taj krš i divljina i svi oni vrhovi, jer čim zađete unutar Durmitora imate osećaj kao da ste otputovali na drugu planetu. Jednom prilikom smo poslovno snimali ljude koji se bave čuvanjem stoke i ovaca na Durmitoru, ti ljudi u sred ničega žive i rade i to je na mene ostavilo zaista veliki utisak. Pivsko jezero sa druge strane Durmitora, veštačko je, ali je predivno. Prozirno je koliko je čista voda, a Crnogorci umeju da se našale da je to „najveći bazen pijaće vode u ovom delu Evrope“. Njihova lokalna fora tu je da ko se napije vode sa Pivskog jezera postaje direktor u Beogradu. Oni jednom godišnje imaju krstarenje ljudi iz tog kraja i zaista svi su na nekim bitnim funkcijama.“

Pošto putovanja i hrana često uvek idu jedno uz drugo, voditelj je dao nekoliko predloga za prave gurmane.

„Ja volim svačiju kuhinju, a preporučio bih Karađorđevu u Golf restoranu u Beogradu, mislim da se tako zove restoran gde je inače i napravljena prva Karađorđeva šnicla ikada i to ne može nikad da mi dosadi. Kao što sam već rekao tu su i pribojski ćevapi, domaći urnebes i sir iz Pirota, sir i pastrmka iz Trebinja, koje mi je jedno od najlepših mesta, tamo uvek mogu da odem.“

 

On je već isplanirao destinacije koje bi želeo da poseti u ovoj godini, a za jednu od njih se odlučio jer je veliki ljubitelj piva.


„Irska i Portugal. Irska zbog prirodne lepote, ali sam i veliki pivopija pa je red da popijem jedan Ginis na dan Svetog Patrika sa Ircima. Što se tiče Portugala, čuo sam da je prelep, imam i prijatelje koji su bili tamo, pa mi se iz priča čini da bih tamo bio kao na svom terenu. To bih voleo da posetim u ovoj godini.“

 

Kako i sam kaže, nije baš najspretniji čovek na svetu, te mu je hanzaplast neizostavna stvar koju nosi na putovanja.

„Punjač za mobilni telefon, uvek pored sebe moram da imam i flašicu vode i šorc za kupanje. Neka je decembar, januar, februar, ne idem ni na Severni Pol bez šorca za kupanje, jer uvek može negde da okupa. Još jedna stvar mi je bitna a to je hanzaplast, pošto nisam najspretniji čovek na svetu, obično moja putovanja obeleže neke nespretne situacije tako da je najsigurnije imate hanzaplast pored sebe.“

Autor: Vasilije Filipović

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button