Zanimljivosti

Najduži put na svetu koji možete preći peške

Najduži kopneni put na svetu iznosi 22.387 km od Kejptauna u Južnoj Africi do Magadana u Rusiji.

Zasluge za ovu dugačku rutu pripadaju korisniku Redita koji ju je nacrtao na Gugl mapsu 2019. godine tvrdeći da je to najduža moguća pešačka udaljenost. Ova ruta ne zahteva letove, trajektne ili druge prelaske brodom, samo otvoreni putevi i mostovi. Ruta vodi hrabrog putnika gore kroz Afriku, pored Sueckog kanala, kroz Tursku, centralnu Aziju i preko Sibira do Magadana.

Prilikom ovog dugog puta proći ćete kroz Bocvanu, dok ste tu zašto ne biste otišli na Safari Tour da biste videli neke od nevjerovatnih divljih životinja Afrike?

Sledeća stanica je Zambija, gde ćete moći da posetite Viktorijine vodopade. Ovaj vodopad se nalazi na reci Zambezi na granici između Zambije i Zimbabvea najveći je vodopad na svetu, sa širinom od 1.708 metara. Od Gaboronea u Bocvani do Viktorijinih vodopada, ovo je lep i lagan deo od 22 dana.

Kao poslednje preostalo klasično svetsko čudo, piramide se moraju videti. Za put od juga Afrike do Egipta trebat će vam neverovatnih 181 dan odnosno šest meseci.

Od jednog svetskog čuda piramida Egiptu do drugog Petre u Jordanu, trebat će vam samo dve nedelje. Smeštena na jugu zemlje, ovo arheološko nalazište je izuzetno dobro očuvano i sadrži svetski poznati hram Al-Khazneh (Riznica), kitnjastu građevinu usečenu direktno u stenu od peščara. Vjeruje se da je bio mauzolej nabatejskog kralja Arete IV, najpopularnija je turistička atrakcija u Jordanu.

Sledeća stanica, zašto ne biste bacili pogled na prirodne lepote jezera Van u Turskoj? Sa slikovitim šetnicama oko jezera i mnoštvom udaljenih hotela za boravak, ovo je savršeno mesto za opuštanje i upijanje fascinantne istorije. Od jermenskih kraljevstava do mongolskih osvajanja, jezero je u srcu nekih od najvećih svetskih imperija. Za ovaj deo puta trebaće vam pet nedelja.

Vaša poslednja stanica pre Rusije je Gruzija, pa uživajte u malom urbanom predahu u prekrasnom glavnom gradu Tbilisiju. Sa svojim kaldrmisanim starim gradom i kućama sa crvenim krovovima. Prošetajte gradom, razgledajte njegove istorijske crkve, zgrade u stilu art nouveau i sovjetske blokove. Od Vana do Tbilisija putovanje traje 16 dana.

I na kraju stigli ste u Rusiju, ali nažalost putovanje je daleko od kraja. Kako se krećete dalje na severoistok, temperature padaju, krajolik postaje sve više i više neplodan. Putovanje kroz Rusiju do konačne destinacije trajatće 253 dana odnosno osam meseci.

Najduži kopneni put na svetu od Kejptauna (Južna Afrika) do Magadana (Rusija) iznosi 22.387 kilometara, a za prelazak potrebno je 4.492 sata putovanja, odnosno 187 dana hodanja bez prestanka ili 561 dan hodanja 8 sati dnevno. Na ruti prolazite kroz 17 zemalja, šest vremenskih zona i sva godišnja doba.

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button