Crna Gora

ZANIMLJIVOSTI CRNE GORE

Među svojim granicama nosi mnogo lepote i neverovatnih pejzaža, ali verovatno postoji mnogo toga što ne znate o ovoj maloj balkanskoj zemlji. Od sopstvenog niza zapovesti do lažnog princa, na crnogorskim plažama nastale su brojne priče.

Zemlja crne planine
Iako je poznata kao letnja destinacija zbog svojih sunčanih plaža, Crna Gora je dobila ime po planinama kojih ima skoro 40. Poreklom iz italijanskog jezika, „monte“ znači planina, a „negro“ znači crno, otuda Montenegro ili Crna Gora.

U Crnoj Gori postoji 117 plaža


Duž jadranske obale dugačke 293 kilometara postoji 117 plaža. One su i kamenite i peščane i skrivene. Iako teritorijalno mala, Njegoševa zemlja zbog prirodnih lepota ne dozvoljava posetiocima da za 10 dana, koliko prosečno traje letnji odmor obiđu desetinu svih prelepih i osunčanih plaža.

Raj za posmatrače ptica


Skadarsko jezero jedno je od najvećih rezervata ptica u Evropi. U njemu živi više od 270 vrsta i vitalno je važno zaustavljanje ptica selica. Među najpopularnijim su dalmatinski pelikani. Napori da se zaštite njihova uzgajališta dali su dobre rezultate i sada turisti mogu da putuju tradicionalnim čun čamcem i vide ih. Zajedno sa veličanstvenim pelikanima, tu se baškare i pigmejski kormorani, rode, čaplje, ibisi, čaplje i sokolovi. Dalje niz obalu, sve veće jato flaminga je od starog solaništa stvorilo sebi dom. Ulcinjska solana, nekada najveći proizvođač soli na Mediteranu, postala je stanište za više od 500 flaminga i do 40.000 ptica. Područje bi trebalo da se pridruži Skadarskom jezeru na Ramsarskoj listi međunarodnog značaja u nadi da će biti spašeno od prekomernog razvoja.

Crnogorska lista zapovesti
Crnogorci važe za vrlo opuštene ljude. U tom naporu, oni imaju svoj set zapovesti po kojima treba živeti. Među njima su: „Voli svoj krevet kao što voliš sebe“; „Ako vidite nekoga kako se odmara, pomozite mu“; i „Ako imate potrebu za radom, sedite, sačekajte i videćete da će to proći.“ Možda su zato Crnogorci uvek tako veseli i razdragani.

Kotorska katedrala Svetog Tripuna trebalo je da bude u Dubrovniku


Jedna od najpoznatijih kotorskih znamenitosti, katedrala Svetog Tripuna, jedna je od dve rimokatoličke katedrale u Crnoj Gori, a Sveti Trifun je zaštitnik Kotora. Sadašnja je sagrađena na mestu crkve iz 809. godine, u kojoj se čuvala odsečena glava Svetog Trifuna nakon što je dopremljena iz Istanbula. Ono što nije široko poznato je da su svečevi posmrtni ostaci bili na putu za Dubrovnik, ali su presretnuti u Kotoru, gde su i ostali.
Prvu filmsku ulogu Bred Pita snimio je u Kotoru
Davne 1988. Bred Pit je započeo filmsku karijeru u Crnoj Gori. Debitovao je glavnom ulogom u ,,Tamnoj strani sunca” – ostvarenju snimljenom u Kotoru. Za sedam nedelja rada plaćeno mu je 1.523 dolara, a da su mu domaćini ostali u lepoj uspomeni, svedoči to što je 2010. godine poželeo Crnu Goru da pokaže tadašnjoj supruzi Anđelini Žoli.

Najstarije maslinovo drvo na svetu


Stara Maslina u južnom crnogorskom gradu Baru, koja postoji već 2000 godina poznata je kao najstarija na svetu. Drvo, iako mu je jedna strana izgorela, predstavlja veličanstvenu atrakciju u predelu poznatom po hektaru prelepih maslinjaka. Inače, meštani ne mogu da se saglase da li je to zbog udara groma ili slučajnog požara tokom igranja karata ispod drveta. U Baru ima više od 100. 000 stabala maslina starjih od 1000 godina!

Ovo je tek nekoliko priča koje obeležavaju malu, balkansku zemlju sa najlepšim plažama, mnogo toga se još krije u Njegoševoj državi što će se istraživati I o čemu će se u budućnosti pričati.

Tamara Roksandić
Fotografije: wikimedia commons

Slični članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button